Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Να τους κόψουμε το βήχα!

Πλούσια η συζήτηση νεολαίων εργατών, σπουδαστών και μαθητών την περασμένη Κυριακή, στο Πάντειο

Μια μεστή σε περιεχόμενο εκδήλωση, με πρωταγωνιστές νέους εργαζόμενους, σπουδαστές και μαθητές, διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής στο Πάντειο η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, βάζοντας το κρίσιμο ζήτημα της Παιδείας στο επίκεντρο του προβληματισμού και της δράσης της νεολαίας. Η εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν και δεκάδες συνδικαλιστές από τα ταξικά σωματεία της Αθήνας, αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας πλατιάς εξόρμησης της Γραμματείας Νέων σε χώρους δουλιάς και κατάρτισης και, παράλληλα, την πρώτη από μια σειρά πρωτοβουλίες για το κρίσιμο ζήτημα της Παιδείας.

Μέσα από τις τοποθετήσεις αναδείχτηκε η αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι και τα ταξικά τους συνδικάτα να «κόψουν το βήχα» στο κεφάλαιο και τα κόμματά του, που με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και την αναθεώρηση του άρθρου 16 στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της Παιδείας στις κερδοσκοπικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση, η μαζικοποίηση των συνδικάτων με νεολαίους εργαζόμενους, η ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Γιώργος Μαυρίκος, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η Παιδεία αποτελούσε πάντοτε κρίσιμο ζήτημα στο πεδίο της ταξικής πάλης. Σήμερα, πρόσθεσε, αυτή η διαπάλη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» κατέληξε, αναδεικνύοντας τη δύναμη των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση από την πλευρά της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ.

Πλούσια εμπειρία από κάθε χώρο

Παίρνοντας πρώτη το λόγο η Ειρήνη Βασίλαρου, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, σημείωσε ότι η επίθεση στην εκπαίδευση είναι παράλληλη με εκείνη στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, γεγονός που αποδεικνύει τις πραγματικές στοχεύσεις του κεφαλαίου. Ο Νίκος Λάππας, πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ, αναφέρθηκε στις κοινές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν άμεσα οι σπουδαστές με τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ για τα ζητήματα της κατάρτισης, ενώ η Ειρήνη Αθανασιάδου, μέλος της Επιτροπής Νέων του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, αναφέρθηκε στο δυσβάσταχτο κόστος που έχει για την εργατική οικογένεια η εκπαίδευση των παιδιών της.

Ο Αντρέας Σοφιανός, εκ μέρους του ΣΑΣΑ, τόνισε ότι το μαθητικό κίνημα με τους αγώνες του προβάλλει το σχολείο που έχει πραγματικά ανάγκη, κόντρα στην τρομοκρατία και τη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων. Η Σούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ και δασκάλα, τόνισε ότι η μόρφωση είναι δύναμη για την εργατική τάξη και γι' αυτό ακριβώς προσπαθούν να της τη στερήσουν. Ενώ ο Παύλος Αλεξανδράκης, μέλος της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, είπε ότι οι νέοι οικοδόμοι μπαίνουν ακόμα πιο ζεστά στη μάχη της ενημέρωσης και κινητοποίησης του κλάδου.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τις τοποθετήσεις τους ο Θανάσης Κανιάρης, εκ μέρους του ΕΣΥΝ και η Βάσω Γιαμπούρα, από το Σύλλογο Σπουδαστών ΑΕΝ. Ο πρώτος αναφέρθηκε στη σημασία της αγωνιστικής στάσης ζωής σε όλα τα μέτωπα και η δεύτερη στις ιδιαιτερότητες της ναυτικής εκπαίδευσης και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της με το νόμο που τον περασμένο Φλεβάρη πυροδότησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ