Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα ίδια Παντελάκη μου..!

Αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα, σίγουρα θα ήτανε για γέλια. Αν δεν ήταν τόσο προκλητικά, σίγουρα ο θυμός δε θα μεταφραζότανε σε οργή κι αγανάκτηση. Δεν ξέρω εάν υπάρχει μέτρο και ποια είναι τα όριά του. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Μια οικτρή συνωμοσία σιωπής, σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ, απλώνεται μέσα και γύρω από όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ είτε κρατικά είναι αυτά, είτε ιδιωτικά!

Προκαλούν τα νεύρα μας και τις αντοχές μας. Φαινόμενα επαναλαμβανόμενα δεν είναι καθόλου σύμπτωση. Η δημοκρατία τους έχει τους κανόνες της, έχει τα όριά της. Η δημοκρατία τους - λένε - είναι ισχυρή και δυνατή, δεν κλονίζεται. Σφραγίζεται, όμως, από τις προδιαγραφές που αυτοί δίνουν. Περιέχει όρους που είναι αποδεχτοί μόνο από την άρχουσα τάξη. Η άλλη άποψη δεν υπάρχει - ή μάλλον υπάρχει, αλλά δεν προβάλλεται... Θάβεται. Τέτοια είναι η δημοκρατία τους, αντιδημοκρατική και αυθαίρετη και, ταυτόχρονα, ανασφαλής και ευάλωτη. Μια εμπαθής προκατάληψη, απόηχος διαφορετικών και ανταγωνιζόμενων συμφερόντων στο γενικότερο πλαίσιο του «μονόδρομου» της ευρωένωσης, του ΝΑΤΟ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Η πρόκληση είναι ακόμη χειρότερη όσον αφορά τα καφενόβια κλασικά εικονογραφημένα, όπως κατάντησαν τα δελτία ειδήσεων με τους συνήθεις... ειδήμονες να έχουν θέση κι άποψη για όλα. Σε πρώτο πλάνο διαρκείας, η προβολή προσώπων και θέσεων του κυβερνητικού κόμματος και αμέσως σε αντιπαράθεση, ένα δεύτερο πλάνο διαρκείας προσώπων και θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό και τέρμα. Αντε και λίγα δευτερόλεπτα για την «αριστερή» και ανώδυνη για το σύστημα φωνή του ΣΥΝ. Αλλες φωνές δεν υπάρχουν. Αλλη άποψη δεν ακούγεται. Αλλες θέσεις θάβονται. Το ΚΚΕ απουσιάζει εντελώς, ή σχεδόν εντελώς. Σαν να μην είναι το τρίτο κόμμα της Βουλής, σαν να μην υπάρχει, σαν να μην εκφράζει τα συμφέροντα μιας ολόκληρης τάξης, έναν κόσμο εργαζομένων με χιλιάδες προβλήματα. Εναν κόσμο έξω από τις δικές τους λογικές και τα δικά τους όρια.

Οσο περνάει ο καιρός, τόσο τα πράγματα χειροτερεύουν. Τα ΜΜΕ, όλο και περισσότερο ευτελίζονται, όλο και περισσότερο γίνονται αναξιόπιστα. Ολο και περισσότερο εντοπίζουνε τα ενδιαφέροντά τους στις θέσεις και στις «συγκρούσεις» των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, στις ανούσιες κοκορομαχίες τους και στις επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων (βλέπε άρθρο 16, πρόταση μομφής κλπ.).

Από τη μία λοιπόν η ΝΔ και η κυβέρνηση και από την άλλη η αντιπολίτευση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αλλοι δεν υπάρχουν. Και συ είσαι υποχρεωμένος - αν αισθάνεσαι έτσι - ν' ανατρέξεις σε άλλους δρόμους, σε άλλες πηγές, σε άλλα κανάλια, εάν θέλεις να θεωρείς τον εαυτόν σου σωστά και υπεύθυνα ενημερωμένο π.χ. στον «902». Αλλά δυστυχώς δεν το κάνεις, ή το κάνεις εντελώς περιορισμένα και κατά περίσταση. Ετσι χωρίς να το θέλεις, υποβοηθάς τους στόχους τους που σε θέλουν να παραμένεις τυφλός, άβουλος, ανενημέρωτος κι επομένως ανίκανος να αντιμετωπίσεις τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους, να υπερασπίσεις τα δικά σου συμφέροντα. Κατά τ' άλλα η δημοκρατία τους λειτουργεί άψογα. Πάντα, βέβαια, μέσα στις δικές τους προδιαγραφές και με το λαό στη γωνία...!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ