Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ορθιοι μπροστά!

Πολιτικό μνημόσυνο του Σωτήρη Κωστόπουλου και παρουσίαση του βιβλίου του διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Motion Team

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έγινε το βράδυ της Τετάρτης το πολιτικό μνημόσυνο του Σωτήρη Κωστόπουλου και η παρουσίαση του βιβλίου του «Ορθιοι! Μπροστά!».

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, παρακολούθησαν συναγωνιστές και σύντροφοι του Σωτήρη Κωστόπουλου, μέλη και στελέχη του Κόμματος, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι από την ΤΑ, νεολαίοι της ΚΝΕ κ.ά. Μίλησαν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Τεμεκενίδης, ιστορικός - φιλόλογος, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

Το βιβλίο, όπως είπαν οι ομιλητές, είναι το τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας σημειώσεων, αναμνήσεων και οδυνηρής εμπειρίας που κρατήθηκαν μέσα στα κελιά των φυλακών, πάνω σε απλά χαρτάκια, κρυφά από το άγρυπνο βλέμμα του δεσμοφύλακα και με όλες τις συνωμοτικές προφυλάξεις που επέβαλε ένα τέτοιο «εγχείρημα».

«Συγγραφέας του δεν είναι ένας, αλλά πολλοί. Είναι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Είναι τα παλικάρια και οι κοπελιές της γενιάς των Πέτρινων Χρόνων που έγραψαν με το ίδιο τους το αίμα την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους», ανέφερε ο Γιώργος Τεμεκενίδης, για να προσθέσει: «Ο Σωτήρης Κωστόπουλος, ο τελικός συνθέτης αυτού του έργου, ανέλαβε να το παραδώσει στη νέα γενιά σα λαμπρό οδηγό αξιοπρέπειας και ήθους, αγωνιστικότητας και αφοσίωσης στα υψηλότερα ιδανικά της εργατικής τάξης, στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού».


Motion Team

«Θέλω να σας μιλήσω για τη βασανιστική πορεία ανάμεσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου», σημείωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης. «Μόνο έτσι καταλαβαίνω το βιβλίο που το έγραψε ένας αγωνιστής της ζωής και του ονείρου ως ένα μάθημα που σε μαθαίνει του εαυτού σου τα λάθη και του κόσμου τα δράματα», είπε, ανάμεσα στα άλλα, για να καταλήξει: «Δεν μπορώ να φανταστώ, με άλλα λόγια, με ποιο τρόπο ένας αγώνας πρώτα είναι πράξη, μετά γίνεται ανάμνηση που μεταμορφώνεται σε λέξεις που έρχονται με το διάβασμα να εισβάλουν μέσα στη συνείδηση του αναγνώστη, να την απαλλάξουν από την απειλή του εφιαλτικού ύπνου μιας άπραγης καθημερινότητας και να τη γεμίσουν με ερωτηματικά. Αυτό είναι το βιβλίο "Ορθιοι Μπροστά" του Σ. Κωστόπουλου», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ