Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ
Διαιωνίζεται η ομηρία των καθαριστριών

Τη μονιμοποίησή τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ζήτησε χτες στη Βουλή η Ε. Παντελάκη

Διαιωνίζεται η ομηρία αρκετά μεγάλου αριθμού καθαριστριών των σχολείων οι οποίες θα εξακολουθούν να αμείβονται με ψίχουλα και με απαράδεκτες αντεργατικές συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, ζητώντας τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς νομικά τερτίπια, όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά (επτάωρο, 35ωρο, πενθήμερο) και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στην απάντησή της η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, υπερασπίστηκε την κατηγοριοποίηση των καθαριστριών λέγοντας ότι με βάση το γνωστό ως Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου», κατετάγησαν ως πλήρους απασχόλησης μόνο οι καθαρίστριες που καθάριζαν πάνω από οκτώ αίθουσες.

Ανακοίνωσε ότι χτες (προχτές) έγινε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης και αποφασίστηκε ότι οι καθαρίστριες που κρίθηκαν ως πλήρους απασχόλησης θα είναι πλέον υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας μετά από τροποποίηση που θα γίνει στον σχετικό νόμο.

Είναι απαράδεκτη η κατηγοριοποίηση των καθαριστριών, τόνισε στην ομιλία της η Ε. Παντελάκη καταγγέλλοντας ότι αυτές για κάθε αίθουσα πληρώνονται με 1,10 ευρώ την ημέρα! Αυτές οι γυναίκες, είπε, για δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας και αντί το κράτος να αναγνωρίσει την προσφορά τους και να έχουν πλήρη και σταθερή εργασία, τους κόβει και την ασφαλιστική κάλυψη για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ο καθρέφτης της πολιτικής της και το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει: τις συμβάσεις της μισής ώρας. Απευθυνόμενη στην υπουργό, τόνισε, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται από το γεγονός ότι βρήκε μια παγιωμένη κατάσταση από το ΠΑΣΟΚ ενώ υπογράμμισε ότι τις αντεργατικές ρυθμίσεις τις διευκόλυνε και η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου η οποία δέχτηκε το 2001 οι εργολαβίες να μεταφερθούν σε μερικής απασχόλησης. Αποτέλεσμα, κατέληξε, 3.976 καθαρίστριες να απασχολούνται με σύμβαση έργου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα απολυθούν οριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ