Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Ολοι έλεγαν ότι ήταν αναξιόπλοο»...

«Δεν ταξιδεύαμε ποτέ με το ΣΑΜΙΝΑ γιατί όλοι στο νησί έλεγαν ότι ήταν αναξιόπλοο». Με τα λόγια αυτά χαρακτήρισε το πλοίο που βυθίστηκε στη θάλασσα της Πάρου, στις 26 Σεπτέμβρη 2000, μία από τους ναυαγούς που κατέθεσαν χτες στη συνέχεια της δίκης που διεξάγεται από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

«Οι μηχανισμοί καθέλκυσης των βαρκών ήταν βαμμένοι, τους είχα δει πριν το ναυάγιο, στη διάρκεια του ταξιδιού», είπε ο Γρηγ. Μπερετάκης, επιβάτης του ΣΑΜΙΝΑ και αξιωματικός του στρατού. Ενώ αναφερόμενος στο σωσίβιό του, τόνισε πως όταν έφτασε στην Πάρο, αφού τον είχε «μαζέψει» ένα καΐκι, το τράβηξε απλώς και σκίστηκε, με μεγάλη ευκολία.

Ωστόσο αγανάκτηση στους συγγενείς των θυμάτων προκάλεσε η τοποθέτηση του δικηγόρου του Ν. Βικάτου (που χτες εκπροσωπούσε και τον Κ. Κληρονόμο) Κ. Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος ερμηνεύοντας «κατά το δοκούν» αυτά που είπε ένας από τους μάρτυρες, άφησε να εννοηθεί στο δικαστήριο ότι τα σκισμένα σωσίβια που ήταν στο Κέντρο Υγείας, τα είχαν σκίσει ναυαγοί προκειμένου να δουν τι υλικό είχαν μέσα!

Στις διαμαρτυρίες του λαού της Ικαρίας για τα σαπιοκάραβα, που ήταν δρομολογημένα - ενώ ακόμα είναι κάποια παρόμοια στις γραμμές - αναφέρθηκε ο Γιαν. Μαυροδόντης που στο ναυάγιο έχασε τη γυναίκα του.

Επίσης χτες ορίστηκαν οι αντικαταστάτες των δικηγόρων του υποπλοιάρχου Αν. Ψυχογιού, που είχαν οριστεί αυτεπάγγελτα από το Δημόσιο. Ετσι τη Γιαν. Ζηλάκου και τον Νικ. Φωτόπουλο που θα αποχωρήσουν «προοδευτικά» προκειμένου να ενημερωθούν για την υπόθεση οι συνάδελφοί τους, θα αντικαταστήσουν οι: Αικ. Βαραμογιάννη και Πέτρος Τσιούνης. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η υπεράσπιση του υποπλοιάρχου ήταν σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτήν της εταιρείας, αλλά και των υπολοίπων μελών του πληρώματος, καθώς στηριζόταν στα μηχανολογικά προβλήματα που είχε το πλοίο και στην αναξιοπλοΐα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ