Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Απεργία κόντρα στην ασυδοσία

Μια βδομάδα αγώνα συμπλήρωσαν οι εργαζόμενοι, ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές που αξιώνει η εργοδοσία

Ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, Τ. Τσιόγκας χτυπημένος, λόγω της στήριξής του στους εργαζόμενους της «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, Τ. Τσιόγκας χτυπημένος, λόγω της στήριξής του στους εργαζόμενους της «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα, παρά τον εργοδοτικό αυταρχισμό, απαιτώντας να σταματήσουν και να ανακληθούν όσες απολύσεις έχουν γίνει, καθώς και να μην ανατραπούν το ωράριο εργασίας και οι αμοιβές τους.

Οι αδελφοί Σαράντη, ιδιοκτήτες του 70% των μετοχών της επιχείρησης, επιμένουν στην αδιαλλαξία τους, φτάνοντας στο σημείο να απειλούν με κλείσιμο του εργοστασίου, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Χτες ο Δημήτρης Σαράντης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του σωματείου στα Τρίκαλα και αξίωσε την αποχώρηση όλων των εργαζομένων της επιχείρησης με χρήση του εκβιαστικού προγράμματος «οικειοθελούς» αποχώρησης που ανακοίνωσε.

Οι εργοδότες προτιμούν ένα προσωπικό που δε θα έχει δικαιώματα, όπως γίνεται στην επιχείρησή τους «ΤΥΡΑΣ ΑΕ», στα Τρίκαλα. Εκεί οι 250 περίπου εργαζόμενοι δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και κάτω από τις απειλές της εργοδοσίας, για ένα «κομμάτι ψωμί». Στην επιχείρηση οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα και τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται υπερωρίες. Οι οδηγοί στο δίκτυο διανομής δουλεύουν περίπου 60 ώρες τη βδομάδα! Η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν τηρείται, καθώς γίνονται συμφωνίες σε προσωπικό επίπεδο, ο μέσος όρος του μισθού των εργαζομένων φτάνει μόλις τις 130.000 δρχ, ενώ ποτέ δεν καταβάλλονται επιδόματα, νυχτερινά κ.ά. Στο εργοστάσιο επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή» και όποιος εργαζόμενος «σηκώσει κεφάλι» και τολμήσει να μιλήσει, απολύεται. Πολλοί εργαζόμενοι, μην αντέχοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, φεύγουν από τη δουλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «παλαιότεροι» εργαζόμενοι του εργοστασίου είναι αυτοί που δουλεύουν 4 χρόνια!

Οι αδελφοί Σαράντη, από την πρώτη στιγμή που τους ξεπούλησε το 70% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, έβαλαν σε εφαρμογή την επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Εδιωξαν με διάφορα προγράμματα «οικειοθελούς» αποχώρησης και πρόωρης συνταξιοδότησης 25 εργαζόμενους, άρχισαν να εκβιάζουν το προσωπικό με απειλές όπως, «το καζάνι πρέπει να γεμίσει με αίμα για να βγει το μεροκάματο», «εμείς είμαστε τ' αφεντικά και γι' αυτό ξεχάστε τα ωράρια, τα πενθήμερα και τα δικαιώματά σας, αφήστε τα συνδικαλιστικά, θα δουλεύετε 20 ώρες το 24ωρο και σε όποιον δεν αρέσει να σηκωθεί να φύγει» κ.ά.

Η εργοδοσία στόχο έχει συγκεκριμένα: Την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων που ανέρχονται στους 82, με οποιοδήποτε τρόπο και η πρόσληψη νέων, που δε θα έχουν δικαιώματα. Την κατάργηση της υπάρχουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη μείωση των μισθών από τις 210 χιλιάδες που είναι ο μέσος όρος, στις 130 χιλιάδες περίπου, την κατάργηση του ωραρίου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όσο θέλουν οι εργοδότες και την κατάργηση του πενθημέρου με την επιβολή εξαήμερης εργασίας.

Επίσης, επιδιώκουν την κατάργηση της υπαλληλικής σχέσης στο τμήμα πωλήσεων, τριάντα περίπου εργαζομένων, και την εφαρμογή του συστήματος ποσοστών επί πωλήσεων, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά. Τα στελέχη να δουλεύουν με το σύστημα του δελτίου παροχής υπηρεσιών, όπως γίνεται, ήδη, με το διευθυντή του εργοστασίου. Το υπόλοιπο προσωπικό, που θα έχει υπαλληλική σχέση, όπως στο λογιστήριο και στην παραγωγή, να μην ξεπερνά τα 30-40 άτομα.

Οι αδελφοί Σαράντη έχουν δηλώσει προκλητικά ότι «πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 10 εκατομμύρια το μήνα»!!! Ωστόσο, δεν είχαν υπολογίσει την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να παλέψουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους. Ο αγώνας τους, που χτες συμπλήρωσε μία βδομάδα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους συναδέλφους τους στην «ΤΥΡΑΣ» και γενικότερα για την εργατική τάξη της χώρας.

Χτες μέχρι αργά το βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη φορέων της Λάρισας, που συγκάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία και στην οποία είχαν προσκληθεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο νομάρχης Λάρισας, η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ φέρνει νέα απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας (2020-06-05 00:00:00.0)
Βιομηχανία μηνύσεων εναντίον συνδικαλιστών (2012-08-09 00:00:00.0)
Για τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες (2005-12-06 00:00:00.0)
Βρήκαν κλειστή την πύλη του εργοστασίου! (2001-05-09 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι τη νίκη (2000-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ