Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Χωρίς ημερομηνία λήξης αυτός ο αγώνας

Πλημμύρισαν οι δρόμοι από χιλιάδες φοιτητές - σπουδαστές στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό, πανελλαδικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο

Ηταν χιλιάδες. Ηταν από όλη την Ελλάδα. Ηταν ένα πανεκπαιδευτικό «όχι» στην απόπειρα κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ να μετατρέψουν την Παιδεία σε όργανο των πολυεθνικών. Οι φωνές τους υψώθηκαν πάνω από την προπαγάνδα που επιμελώς προωθούν τα επιτελεία του δικομματισμού. Τα πανό τους σκέπασαν τις προβοκάτσιες. Και βροντοφώναξαν για να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο, να μην καταργηθεί το άρθρο 16.

Το χτεσινό μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία έδωσε μια σαφή απάντηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ο αγώνας για εκπαίδευση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Και πως η χτεσινή κινητοποίηση δεν ήταν το αποκορύφωμα, αλλά μία ακόμη διαδήλωση με το σαφές μήνυμα που οι φοιτητές διατράνωναν σε όλη τη διάρκεια της πορείας: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Το «ραντεβού» ήταν στα Προπύλαια. Τα πανό ξεδιπλώθηκαν: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ κηδεύουν την Παιδεία, παλεύουμε για δημόσια δωρεάν Παιδεία», έγραφε ένα απ' αυτά, δίνοντας το στίγμα, ενώ ένα άλλο: «Θα τους σταματήσουμε - Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο - Παλεύουμε μαζί με το λαό». Μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η πορεία, συνεχώς έρχονταν μπλοκ φοιτητών απ' όλη την Ελλάδα. Οι υπογραφές στα πανό δήλωναν προέλευση: Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Κρήτη, Μακεδονία, Ηπειρος, Πελοπόννησος. Δυναμική ήταν και η παρουσία των ΤΕΙ, των σπουδαστών που δεν «τσιμπάνε» απ' τις κατά καιρούς υποσχέσεις περί «ανωτατοποίησης».

Προορισμός το κτίριο της Βουλής και τα συνθήματα βροχή: «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πουλάνε την Παιδεία, γέμισαν οι σχολές μας μεσιτικά γραφεία», «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό».

Χαρακτηρίστηκε και ήταν η μεγαλύτερη πορεία της φετινής χρονιάς, μια πορεία - απάντηση στις κοινές μεθοδεύσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσουν την Εκπαίδευση στις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή βρισκόταν στην αρχή της πλατείας Συντάγματος, η ουρά ήταν ακόμη στην Πανεπιστημίου. Και, ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι γνωστοί μηχανισμοί επιδίωξαν να τη διασπάσουν, να την προβοκάρουν, να τη διαλύσουν. Ομως, φοιτητές και σπουδαστές προχώρησαν, συντεταγμένοι, στα μπλοκ τους και συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το Πολυτεχνείο, σε πανελλαδική συνάντηση συντονισμού της δράσης τους, όπου δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο, καθορίζοντας νέα συλλαλητήρια κατά πόλη για την 1η Μάρτη.

  • Διαδηλώσεις έγιναν χτες πρωί - απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, με οργανωτές το ΠΑΜΕ και την Επιτροπή Φορέων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Ενώ έγινε και πορεία φοιτητών προς το ΑΠΘ. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στα Γιάννενα, στην Ηγουμενίτσα και στο Αγρίνιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ