Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ντόμινο πτώσης στα χρηματιστήρια

Με αφετηρία το χρηματιστήριο της Σαγκάης, το «μίνι κραχ» χτύπησε χτες και τη Σοφοκλέους (-4,05%)

Νέο ντόμινο ξεφουσκώματος των τιμών έκανε χτες την εμφάνισή του σε όλα τα χρηματιστήρια με τους «κερδοσκόπους» (λεγόμενα hedge Funds) και άλλους μεγαλορεντιέρηδες να ξεφορτώνονται μετοχές και να αποκομίζουν ιλιγγιώδη κέρδη σε βάρος των αφελών. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η αρχή έγινε στα χρηματιστήρια της Κίνας, ειδικότερα της Σαγκάης, όπου οι τιμές, μέσα στη χτεσινή μέρα, είχαν ραγδαία υποχώρηση σε ποσοστό 9,2%.

Οι εξελίξεις στα κινεζικά χρηματιστήρια, όπου, να σημειωθεί, τζογάρουν ξένα κεφάλαια και εταιρείες, αποδίδονται στην ενέργεια των κρατικών αρχών για την πληρέστερη επιτήρηση της αγοράς και τη διακίνηση κεφαλαίων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην Κίνα από τις 1.300 μονάδες που βρισκόταν πριν μόλις ένα χρόνο είχε «σπάσει» και το όριο των 3.000 μονάδων, εμφανίζοντας στο τελευταίο 12μηνο αύξηση σε ποσοστό 130%. Η χασούρα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν χτες της τάξης του 2%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο για τον τζόγο σε αυτές τις αγορές. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν οι ισοτιμίες ορισμένων νομισμάτων, όπως του ελβετικού φράγκου, το οποίο αποτελεί και τη μόδα του συρμού για στεγαστικά δάνεια από ελληνικές τράπεζες σε νοικοκυριά.

Η Σοφοκλέους

Εντονότερες ήταν οι «πιέσεις» στον τζόγο της Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης κατρακύλησε χτες σε ποσοστό 4,05%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 7 μετοχές εμφάνισαν πτώση πάνω από 10%, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας - της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση στη Σοφοκλέους - να υποχωρεί σε ποσοστό 6,2%. Συνολικά, πτώση σημείωσαν 284 μετοχές έναντι μόλις 8 που έκλεισαν ψηλότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ