Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Βήματα προς μια νέα «διπλωματική» απόφαση

ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ισως και εντός της επόμενης βδομάδας να αρχίσει η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μια νέα απόφαση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό υποστήριζαν Αμερικανοί διπλωμάτες. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, μετά από αλλεπάλληλες, τηλεφωνικές κυρίως, επαφές μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των 6 χωρών (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, Γερμανία), έχει επιτευχθεί ένα πρώτο επίπεδο «συναίνεσης ως προς το πλαίσιο μιας νέας απόφασης». Ο Γάλλος διπλωμάτης υποστήριξε πως όλοι «φαίνονται να συμφωνούν ότι εφόσον η Τεχεράνη δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα απόφαση, στην ίδια κατεύθυνση, που θα ενισχύει το περιεχόμενο της πρώτης, υπό το άρθρο 41 του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που προβλέπει τη λήψη μέτρων, πλην των στρατιωτικών».

Στο ζήτημα αναφέρεται σε εκτενή του συνέντευξη στην αγγλόφωνη αραβική εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» και ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν τονίζει ότι «ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή». Συμπληρώνει ότι για τη Γαλλία «η στρατιωτική λύση δεν υφίσταται και προσανατολίζεται μόνο στη διπλωματική διευθέτηση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης», καλώντας τη να κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης διακόπτοντας τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Τέλος, επικρίνει εμμέσως όλους όσοι «μιλούν διαρκώς για διαφορές και αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιιτών (αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά Αμερικανών αξιωματούχων), καθώς αυτό δεν ανταποκρίνεται τώρα στην πραγματικότητα, αλλά με τον τρόπο αυτό θα καλλιεργηθεί το ανάλογο κλίμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ