Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συμφωνίες με στόχο την αποπυρηνικοποίηση

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι συμφώνησαν χτες στη διάρκεια συνομιλιών υπουργικού επιπέδου στην Πιονγιάνγκ να εντείνουν από κοινού τις προσπάθειές τους για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Δεν ήταν το μόνο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν. Αποφάσισαν τη λήψη πρακτικών μέτρων για την πραγμάτωση εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας, όπως κοινές εκδηλώσεις υπέρ της κορεατικής ενοποίησης σε Πιονγιάνγκ και Σεούλ. Συνομιλίες για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην επανασύνδεση οικογενειών που χωρίστηκαν στη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου (1950-53) και συναντήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού για τον εντοπισμό αιχμαλώτων πολέμου και Νοτιοκορεατών που απήχθησαν μετά τη λήξη του πολέμου.

Η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία συμφώνησε επίσης στην αποστολή 400.000 μετρικών τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα και 300.000 τόνων λιπάσματος, υπό την προϋπόθεση πως οι αρχές της ΛΔ Κορέας θα έχουν αναστείλει τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν μέχρι τις 14 Απρίλη, οπότε θα έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσμία που προβλέπει η απόφαση της 13ης Φλεβάρη κατά τις πρόσφατες εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου. Επιπλέον, αποφάσισαν την αναβίωση κοινών επενδύσεων στο βιομηχανικό συγκρότημα της βορειοκορεατικής πόλης Καεσόγκ και την ολοκλήρωση έργων για την κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων στην κοινή μεθόριο.

Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν στις 29 Μάη οι επόμενες, υπουργικού επιπέδου, συνομιλίες.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως οι Βορειοκορεάτες προσκάλεσαν επίσημα τον διευθυντή του οργανισμού, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, να πραγματοποιήσει στις 13 του μήνα διήμερη επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ