Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αντιδράσεις για τις πιθανές πωλήσεις όπλων σε Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε η ανακοίνωση του Πενταγώνου πως προτίθεται να πωλήσει στην Ταϊβάν προηγμένους πυραύλους και εξοπλισμό πολλών εκατ. δολαρίων. Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, ζήτησε χτες από τις ΗΠΑ «με κάθε επισημότητα», όπως τόνισε, «να τερματίσουν τις πωλήσεις εξοπλισμών και τις σχέσεις ανάμεσα στον αμερικανικό και ταϊβανικό στρατό» σημειώνοντας ότι «οι προτεινόμενες πωλήσεις παραβιάζουν σοβαρά προηγούμενες δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον για μείωση των πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν».

Ο ίδιος κατέληξε ότι αυτή είναι η σταθερή και αμετάβλητη θέση του Πεκίνου και πως οι συναφείς προσπάθειες των ΗΠΑ «συνιστούν ανάγωγη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Την Τετάρτη το Πεντάγωνο είχε αποστείλει επιστολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενημερώνοντάς το για την πρόθεσή του να πωλήσει στην Ταϊβάν προηγμένους πυραύλους αέρος - αέρος μέσου βεληνεκούς, βαλλιστικούς πυραύλους τύπου «Μάβερικ» αέρος - εδάφους και άλλα όπλα συνολικής αξίας 421 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, χτες, οι κατά τ' άλλα λαλίστατοι εκπρόσωποι του Πενταγώνου απέφυγαν να σχολιάσουν άμεσα την αντίδραση του Πεκίνου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ