Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιθέσεις για την «αντιπυραυλική ασπίδα»

ΒΑΪΣΜΠΑΝΤΕΝ.--

Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θέλει να ενταχθεί η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντζ Γιόσεφ Γιούνγκ, είπε μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις που εκφράζει η Ρωσία για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται επίσης ότι την Πέμπτη ο Χαβιέ Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, υποστήριξε ότι η ΕΕ δε σχεδιάζει να συμμετάσχει στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας», ωστόσο υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο αμερικανικό σχέδιο.

Πάντως, στα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην Τσεχία και την Πολωνία, αντιδρούν οι λαοί αυτών των χωρών, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία τους αντιτάσσεται σε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, την Πέμπτη, σε μια επίσκεψη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χένρι Α. Ομπερινγκ, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να εγκαταστήσει σύστημα ραντάρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στον Καύκασο. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας υποστήριξαν ότι δε βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια τέτοια εγκατάσταση στις χώρες τους, ενώ ούτε η Αρμενία, που διατηρεί στενές στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία, δε φαίνεται να αποτελεί μια πιθανή επιλογή των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ