Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναπληρώστε τις απώλειες από τη νέα ΚΑΠ

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου, οι αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ, συμβολικά για 1 ώρα, την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας - Φλώρινας

Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, διεκδίκησαν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στο μεγάλο τους συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στη Ν. Χαλκηδόνα. Η συγκέντρωση αποτέλεσε συνέχεια των κινητοποιήσεων στο Λουδία και στη Θεσσαλονίκη που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, ενώ έγινε και στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων σ' όλη τη χώρα που θα έχει και συνέχεια στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 18 Μάρτη.

Οι αγρότες - πολλοί είχαν έρθει στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους - απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας - Φλώρινας και το δρόμο που οδηγεί στη Βέροια. Οπως τόνισε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λουδία και μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, η πορεία αφανισμού των αγροτοκτηνοτρόφων θα συνεχιστεί, αν δεν αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά οι παραγωγοί. «Τα αποτελέσματα της νέας ΚΑΠ θα γίνουν πολύ πιο ορατά τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε. Τη μοίρα του καπνού, που στο νομό πρακτικά εξαφανίστηκε και συνολικά η παραγωγή σε ένα χρόνο μειώθηκε κατά 77% και των τεύτλων, που η παραγωγή τους μειώθηκε κατά 40%, θα έχουν κι άλλες δυναμικές μας καλλιέργειες: βαμβάκι, τομάτα, σιτηρά, οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφία. Η μείωση του εισοδήματός μας τη χρονιά που πέρασε κατά μέσο όρο υπερβαίνει το 30% και οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες».

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που σημείωσε:

«Μας ρίχνουν από κοινού εργάτες και αγρότες στα νύχια των ιδιωτών για την υγεία και για τη μόρφωση των παιδιών μας που παλεύουν αυτή την ώρα για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Η απάντησή μας στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και σε όσους ορκίζονται ακόμα στην ΕΕ, θα πρέπει να είναι η πολιτική καταδίκη των παρατάξεων που στηρίζουν: Στα συνδικάτα οι εργάτες, στους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους οι αγρότες».

Στο ψήφισμα, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται ότι οι αγρότες της Θεσσαλονίκης ενωμένοι διεκδικούν ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων κλπ. Επίσης εκφράζεται η συμπαράσταση στους δασεργάτες του Σταυρού, που εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι, καθώς και η αλληλεγγύη στους αγώνες των εκπαιδευτικών και των φοιτητών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από αγροτικούς συνεταιριστικούς συλλόγους, από σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ κ.ά.

  • Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Κιλκίς- Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες το πρωί οι αγρότες του Κιλκίς που βρίσκονται σε κινητοποίηση από το Σάββατο. Συγκεκριμένα οι παραγωγοί του Κιλκίς είχαν παρατάξει χθες τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία αρχικά στη Νομαρχία και στη συνέχεια στην ΑΤΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ