Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανταγωνισμός ή Καιάδας...

Το μέλλον και της Θεσσαλίας περνά μέσα από τον ανταγωνισμό, ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης, απειλώντας έμμεσα ότι οι «μη ανταγωνιστικές» επιχειρήσεις και ο μικρός αγροτικός κλήρος είναι καταδικασμένα

Οσοι είναι ανταγωνιστικοί θα επιζήσουν. Οι υπόλοιποι στον Καιάδα... Αυτό ήταν το ουσιαστικό μήνυμα που έστειλε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης των Θεσσαλών βιομηχάνων. Στην παρέμβασή του - η οποία ήταν διανθισμένη με έντονη προεκλογική χροιά - ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με βάση τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που θα υποβληθούν μεθαύριο, ως βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης της Θεσσαλίας, έχουν καταγραφεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας της Θεσσαλίας». Στόχοι, που όπως διευκρίνισε, επιδιώκονται «με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων...». Σε άλλο δε σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «η περιφέρεια της Θεσσαλίας εστιάζει στη διαμόρφωση πλαισίου, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα με την προώθηση συνεργασιών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παραγωγικών φορέων» καθώς και «στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων...».

Είναι βέβαια γνωστό, ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - που διαπερνά όλους τους μηχανισμούς παρέμβασης της ΕΕ - αποτελεί τη βασική συνιστώσα του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Αναφοράς της περιόδου 2007-2013. Το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας εξειδικεύεται κατά περιφέρεια. Τι μπορεί να σημαίνει το κριτήριο αυτό, σε μια περιφέρεια, όπως η Θεσσαλία, με εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρό γεωργικό κλήρο, είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς. Επί της ουσίας ο υπουργός Οικονομίας, διαμήνυσε, ότι σε συνθήκες απελευθέρωσης των αγορών και έντασης του ανταγωνισμού, οι μικρές επιχειρήσεις και οι μικροί αγροτικοί κλήροι δεν έχουν καμιά τύχη, καθώς το μέλλον ανήκει στις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες και στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν και εκμεταλλεύονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες στρέμματα γης!

Στόχος των ανατροπών κυρίως η νέα γενιά...

Επίσης, μιλώντας χτες στη Θεσσαλονίκη - σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής - ο Γ. Αλογοσκούφης αφού αρχικά κατάγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι «επιδιώκει την πόλωση και την όξυνση», στη συνέχεια έτεινε χείρα φιλίας υποστηρίζοντας, ότι «ο ελληνικός λαός απαιτεί από όλους να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα του τόπου» πολλά από τα οποία - όπως είπε - «χρειάζονται τη συνεργασία των δύο κομμάτων»! Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, η προώθηση των μεγάλων ανατροπών - «μεταρρυθμίσεων» που αφορούν πρώτα και κύρια τη νέα γενιά, απαιτεί «να κάνουμε ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα μια ιστορική υπέρβαση. Απαιτείται μέσα από συνεννόηση και συνεργασία να προωθήσουμε λύσεις για όλα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα», τα οποία μάλιστα προσδιόρισε. Πρόκειται για αυτά της Παιδείας και το ασφαλιστικό, τα οποία, αν δε λυθούν, «οι νέοι θα τα βρουν μπροστά τους...».

Προηγουμένως, είχε συναντηθεί διαδοχικά με το δήμαρχο και το νομάρχη Θεσσαλονίκης, στους οποίους... υποσχέθηκε λεφτά με ούρα... Οπως είπε, με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΚΕ πρόκειται να συζητήσει χρηματοδοτικά θέματα του παρελθόντος, αλλά και ζητήματα μελλοντικής χρηματοδότησής της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το σχέδιο για τη Θεσσαλία εντελώς αντίθετο με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (2024-04-04 00:00:00.0)
Σταθερά στο πλευρό των βιομηχάνων (2006-06-20 00:00:00.0)
Κρατώντας το closing bell... (2005-11-10 00:00:00.0)
Λόγια απατηλά (2005-05-14 00:00:00.0)
Τάζουν πάλι στη Θεσσαλία (2002-11-20 00:00:00.0)
Η αγροτιά δίνει "ζωή" στην οικονομία (1997-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ