Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αιτήματα για ποιον;

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε κινητοποίηση από το Γενάρη. Στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο, στην Κέρκυρα και τη Μυτιλήνη, στη Θράκη και τη Δυτική Ελλάδα, χιλιάδες αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, βγήκαν στους δρόμους. Να καταγγείλουν τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ. Να αποκαλύψουν τις ευθύνες των ντόπιων κυβερνήσεων. Να προβάλουν τη δική τους αγωνιστική πρόταση για διέξοδο από την κρίση και ουσιαστική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ομως, κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί μόλις χτες «ανακάλυψαν» τους αγρότες. Ακριβέστερα, ανακάλυψαν τον Κοκκινούλη και τα τρακτέρ, με τα οποία ο νεοδημοκράτης αγροτιστής ανάγγειλε ότι θα κλείσει σήμερα τα Τέμπη. Τους βολεύει να προβάλλουν τους ...ελεγχόμενους αγροτοσυνδικαλιστές. Τα αιτήματα που διατυπώνουν είναι ανώδυνα για την κυβέρνηση και υπονομευτικά για το πραγματικά αγωνιστικό κίνημα και τις προοπτικές του, ενώ τα διαχειριστικά ζητήματα (πέντε πάνω - πέντε κάτω) με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορούν να διευθετηθούν. Και τότε Κοκκινούληδες και κυβερνώντες θα σφίξουν τα χέρια για τη συμφωνία που επιτεύχτηκε. Μόνο, που αυτού του είδους οι συμφωνίες εξυπηρετούν μια μικρή ομάδα αγροτών, και είναι σε διαμετρική αντίθεση με τα αιτήματα επιβίωσης της φτωχής αγροτιάς και των ξωμάχων που απειλούνται με ξεκλήρισμα.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, το 'χουν καμάρι ότι είναι υπέρ της πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ. Το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα εξασφαλίσουν ορισμένοι μεγαλοαγρότες περισσότερα χρήματα από τα κονδύλια που δίνει η ΕΕ για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γι' αυτό είναι υπέρ του περιβόητου «μητρώου» που αποκλείει δεκάδες χιλιάδες αγρότες από τις επιδοτήσεις. Γι' αυτό ο «αγώνας» τους περιορίζεται σε θέματα τύπου ΦΠΑ. Γι' αυτό συγκρίνουν τις επιδοτήσεις προς τους αγρότες, με τα επενδυτικά κίνητρα προς τους βιομηχάνους. Κινούμενοι στη λογική της ΕΕ - κυβερνώντων δέχονται ότι το μέλλον των αγροτών είναι να γίνουν επιχειρηματίες και επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά είναι λόγια του αέρα, παζαρεύουν για την ενίσχυση των λίγων μεγαλοαγροτών.

Εδώ βρίσκεται ο λόγος που τα κανάλια «ψηφίζουν» τέτοιες ...διεκδικήσεις και αγνοούν εντελώς τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και της ΠΑΣΥ. Και μια ακόμα αφορμή, για να βγάλουν οι αγρότες τα δικά τους συμπεράσματα.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ