Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική κορύφωση στο γιορτασμό του Κιλελέρ

Η επιτυχία των κινητοποιήσεων απέδειξε ότι το συνεπές, αγωνιστικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να συσπειρώνει, αγωνιστικά, μάζες αγροτών

Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ, στις 18 του Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θ' αποτελέσει την κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο διάστημα που πέρασε από τις αρχές του νέου έτους, οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, έδωσαν πολλές μάχες. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σ' όλη τη χώρα - από τον Εβρο μέχρι και την Κρήτη - ήταν μαζικές και δυναμικές, αναδεικνύοντας την απόφαση της μικρομεσαίας αγροτιάς να εντείνει την πάλη της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμά της και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων.

Η επιτυχία των κινητοποιήσεων απέδειξε ότι το συνεπές, αγωνιστικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να συσπειρώνει, αγωνιστικά, μάζες αγροτών, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια που θέτουν στον αγωνιστικό δρόμο τους όχι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, καθώς και οι «εντεταλμένοι» φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές, που έχουν αναλάβει, εργολαβικά, το ρόλο του διασπαστή και του υπονομευτή των αγροτικών αγώνων. Εχει, δε, ιδιαίτερη σημασία ότι ο αγώνας προβάλλει ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται στα ζωτικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και προτείνει την ουσιαστική διέξοδο για την ελληνική αγροτική οικονομία.

Διαπιστώσεις και συμπεράσματα

Στο δίμηνο διάστημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δόθηκε η δυνατότητα στους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να κάνουν διαπιστώσεις και να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στέκεται σταθερά και απαρέγκλιτα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, οδηγώντας τους, πιο γρήγορα, στο ξεκλήρισμα. Οχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα - όπως κάλυψη του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, ουσιαστικές αποζημιώσεις, τιμές εγγύησης των αγροτικών προϊόντων, μείωση του κόστους παραγωγής, κ.ά. - επικαλούμενη τις «δεσμεύσεις» προς την ΕΕ και την «ελεύθερη» αγορά, αλλά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει τον αγώνα τους.

Χρησιμοποίησε την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» με στόχο να παραπλανήσει τους αγρότες και να κατασιγάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επαναλάμβανε, συνεχώς, τις ανακοινώσεις του για μοίρασμα των «πετσοκομμένων» επιδοτήσεων και τις υποσχέσεις του για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κινητοποίησε τον κομματικό και κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να «συνετίσει» τους αγρότες - ψηφοφόρους της που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και επέσειε την απειλή των δικών και των καταδικών για να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές της αγροτιάς.

Από την άλλη αποδείχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται, επί της ουσίας, πρόθυμος αρωγός της κυβέρνησης της ΝΔ, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί, χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, τη νέα ΚΑΠ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε καμιά προσπάθεια να διαφοροποιηθεί, ουσιαστικά, από την κυβέρνηση - ούτε καν την κατήγγειλε για την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα - κι επιπλέον «δούλεψε», υπογείως, για να κρατήσει μακριά από τον αγώνα τους αγρότες - ψηφοφόρους του. Τα αγροτικά στελέχη του, όπου «ανακατεύτηκαν», το έκαναν για να προκαλέσουν αποπροσανατολισμό, σύγχυση και διάσπαση, προβάλλοντας «αιτήματα» για «καλύτερη» διαχείριση της ΚΑΠ.

Σ' αυτές τις κινητοποιήσεις αποκαλύφθηκε, πιο καθαρά, ο πραγματικός ρόλος των συνδικαλιστών και των συνεταιριστών της ΝΔ - ιδιαίτερα στη Θεσσαλία - που εμφανίζονται σαν «αγωνιστές». Στη Λάρισα, αυτοί οι «αγωνιστές» έκαναν ό,τι μπορούσαν για να «χτυπήσουν» την ΠΑΣΥ και να υπονομεύσουν τον αγώνα της αγροτιάς - εξήγγειλαν διασπαστική κινητοποίηση, με «αιτήματα» που συμφέρουν τους μεγαλοαγρότες και στρέφονται κατά των φτωχών αγροτών - ενώ στην Καρδίτσα «φρόντισαν» να «την κάνουν», την τελευταία στιγμή, από το μπλόκο του «Δέλτα», για να μην κλιμακωθεί ο αγώνας με έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό.

Η πάλη θα συνεχιστεί

Η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί. Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους φτωχούς αγρότες, ανεξαρτήτως πού ανήκουν πολιτικά, να συσπειρωθούν στο συνεπές αγροτικό κίνημα, συντονίζοντας τον αγώνα τους με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με κοινό στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τους καλεί ν' απεγκλωβιστούν από τα πολιτικά «δόκανα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για ν' αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να συγκροτηθεί το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής και ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη διακυβέρνηση, που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ