Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σύμβαση στη λογική του ... τζόγου

Μεγάλα τα ποσοστά, αλλά ελάχιστες οι δραχμικές αυξήσεις επιδομάτων των εργαζομένων της τράπεζας και «προσφορά» για προνομιακή αγορά ...μετοχών

Σε υπογραφή διετούς επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης (2000 -2001) ενταγμένης στη λογική του... τζόγου, προχώρησε - στα μέσα του Ιούλη - η πλειοψηφία του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας με τη διοίκηση της τράπεζας. Η σύμβαση που υπογράφηκε ουσιαστικά δίνει αμελητέες αυξήσεις σε 15 επιδόματα των εργαζομένων. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια της διοίκησης να εντάξει στη λογική των εργαζομένων τον τζόγο μέσω της καταβολής του BONUS (από τα κέρδη της τράπεζας) σε μετοχές.

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση προβλέπονται αυξήσεις στα επιδόματα Βαθμού (τα οποία αφορούν όλους τους εργαζόμενους) από 22% έως 93%. Οι αυξήσεις αυτές όμως είναι δραχμικά ελάχιστες, καθώς, για παράδειγμα, ένας λογιστής Α΄ με 10 χρόνια προϋπηρεσία από 7.000 δραχμές θα πάρει το 2000 8.800 δραχμές. Ιδιες και μικρότερες δραχμικές αυξήσεις ισχύουν και στα επιδόματα Ευθύνης Διοίκησης και Δικτύου, που αφορούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 5,6% μέχρι 23,6%. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος τελευταίου κλιμακίου θα πάρει το 2000 μόλις 3.000 δραχμές αύξηση.

Παρόμοιες χαμηλές αυξήσεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα 13 επιδόματα που αφορούν ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και είναι: Β΄ υπογραφής, εμπλοκών-καθυστερήσεων, επικίνδυνης εργασίας, τεχνιτών εργοδηγών, κεντρικού ταμία, χειριστών βοηθητικών μηχανών, μη εξειδικευμένου προσωπικού, μη εξειδικευμένων στελεχών, έξοδα καλής εμφάνισης ερευνητών επιχειρήσεων, εισαγωγή στοιχείων, έξοδα κινήσεως κλητήρων, έξοδα κινήσεως τυφλών και αναπήρων και κίνησης καθαριστριών.

Στη φετινή σύμβαση η πλειοψηφία του συλλόγου συμφώνησε, για μια ακόμα φορά, το BONUS, που δίνει η τράπεζα κάθε χρόνο στους εργαζόμενους από τα κέρδη της, να είναι η αγορά μετοχών σε προνομιακή τιμή. Στην προηγούμενη σύμβαση προβλεπόταν η αγορά μετοχών της Εθνικής, ενώ φέτος πρόκειται να δοθούν μετοχές της ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ (ξενοδοχείο Αστέρας Βουλιαγμένης) και μικρό χρηματικό ποσό από 60.000 έως 150.000 δρχ.

Η λογική του τζόγου, που θέλει να επιβάλει η τράπεζα στους εργαζόμενους, έχει έναν επιπλέον στόχο. Από τη μια να απεμπλακεί από την υποχρέωσή να δώσει BONUS από την υψηλή κερδοφορία και από την άλλη να κερδίσει ακόμα και από αυτό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι, που υποχρεωτικά είχαν αγοράσει μετοχές σύμφωνα με την προηγούμενη σύμβαση και δεν τις πούλησαν μέχρι σήμερα, δεν έχουν κερδίσει τίποτα λόγω των συνεχών πτώσεων του χρηματιστηρίου.

Επίσης, στη σύμβαση συμφωνήθηκε η αύξηση του ποσού του ατομικού δανείου σε 2 εκατ. από 1,5 εκατ. και η αύξηση του συνολικού ποσού που διαθέτει η τράπεζα για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας σε 18 εκατ. από 6 εκατ. (με τη συμπλήρωση 10ετούς υπηρεσίας).

Στον αντίποδα της συναινετικής με την εργοδοσία πλειοψηφίας του συλλόγου ήταν οι θέσεις της ΕΣΑΚ, η οποία πρότεινε τουλάχιστον το διπλασιασμό των επιδομάτων Βαθμού και Ευθύνης Διοίκησης και Δικτύου ώστε να υπάρχει πραγματική αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, η οποία να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή κατήγγειλε τη λογική του τζόγου που θέλουν να επιβάλουν σε αγαστή συνεργασία πλειοψηφία του συλλόγου και διοίκηση της τράπεζας και πρότεινε την καταβολή BONUS σε κάθε εργαζόμενο στο ύψος τριών μισθών. Γεγονός που θα ενίσχυε και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, αλλά θα ανάγκαζε και τον εργοδότη να καταβάλει τις εισφορές που πρέπει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ