Τρίτη 15 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΩΝ - ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ
Αγωνιστική «σύμπραξη»!

Το ενιαίο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού- Τουρισμού είναι πια πραγματικότητα για σερβιτόρους και μάγειρες

Ενα βήμα μπροστά για την περιφρούρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, έκαναν το Σωματείο Μαγείρων και το Σωματείο Σερβιτόρων , καθώς το ενοποιημένο Συνδικάτο που ξεκίνησαν να «χτίζουν» είναι ήδη πραγματικότητα, αφού το νέο καταστατικό που είχε εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση στις 25 Γενάρη, εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο και είναι πια έτοιμο για εφαρμογή.

Με αφετηρία λοιπόν αυτό, οι διοικήσεις των δύο σωματείων «ανασκουμπώνονται» και ξεκινάνε από Σεπτέμβρη δουλιά, προκειμένου τα μέλη και των δύο σωματείων, αλλά και νέοι εργαζόμενοι να εγγραφούν στο νεοσύστατο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού.

Σε ένα χώρο με τόσα προβλήματα, όπως είναι ο επισιτισμός και ο τουρισμός, τα δύο σωματεία απέδειξαν ότι «όποιος θέλει μπορεί» και παραμερίζοντας τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν καθ' οδόν, αλλά και τις «τρικλοποδιές» που θέλησε να βάλει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, ξεκίνησαν αυτό το μεγάλο βήμα.

Να σημειωθεί ότι στη συνέλευση στις 25 Γενάρη υπήρξε μια πρωτοφανής αντίδραση από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας - στελέχη της ΠΑΣΚΕ - όπου ενώ εδώ και χρόνια ισχυρίζονταν ότι θέλουν συνδικάτο στο χώρο, τώρα που ήρθε η ώρα για την αναγκαία και αναμενόμενη αλλαγή του καταστατικού, προσπάθησαν να διαλύσουν τη συνέλευση, καταψηφίζοντας όλα τα άρθρα του καταστατικού για την ενοποίηση, ως μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων.

Αναγκαιότητα του κλάδου το Συνδικάτο

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλιάς οι μάγειροι και οι σερβιτόροι είναι διαφορετικά, έχουν ωστόσο και πολλά κοινά. Η δημιουργία του Συνδικάτου δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και των δυο κλάδων να παλέψουν ενωμένοι, ώστε να διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων τους από καλύτερη θέση.


«Ο χώρος της κουζίνας είναι πολύ δύσκολος, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες και ανθυγιεινές», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων, Κώστας Κίτσιος. «Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε θερμοκρασίες απίστευτες, αφού, από τη μια, μαγειρεύουμε και, απ' την άλλη, πρέπει να μπούμε σε ψυγεία ή καταψύξεις με θερμοκρασίες από 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι -35 βαθμούς. Οι αναθυμιάσεις και τα ωράρια εργασίας είναι τα στοιχεία που κάνουν τη δουλιά βαριά και ανθυγιεινή. Ενώ τα πράγματα είναι χειρότερα για τους εργαζόμενους στη λάντζα και στο μπουφέ».

Η ασυδοσία των εργοδοτών και η ανεργία είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν οι σερβιτόροι, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Σερβιτόρων, Στάθης Κουτέρης : «Από τις καφετέριες μέχρι τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, οι σερβιτόροι έχουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα, αφού δουλεύουν ανασφάλιστοι στην πλειοψηφία τους, με ωράριο που το καθορίζει ο εκάστοτε εργοδότης. Ειδικά στα μεγάλα μαγαζιά, αναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους ακόμα και το μερίδιο των ενσήμων που πρέπει να πληρώσει η επιχείρηση. Ενώ με την ανεργία σαν εκβιαστικό χαρτί, οι εργοδότες έχουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με μισθούς ακόμα και κάτω από τη συλλογική σύμβαση».

Οσον αφορά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, οι απόψεις, όχι μόνο συγκλίνουν, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. «Η εργατική τάξη δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένη, όπως τώρα που εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο εκπροσωπούνται από δύο και τρία σωματεία. Οφείλαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα συνδικάτο μαζικό και ταξικό, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να συμπαρασύρει ακόμα και αυτές τις αντιδραστικές δυνάμεις που υπάρχουν στον κλάδο», υπογραμμίζει ο Στ. Κουτέρης.

Και συμπληρώνει ο Κ. Κίτσιος: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, από τα "μεγάλα σαλόνια" μέχρι το τελευταίο μαγαζί να έρθουν στο Συνδικάτο, αφού μόνο η ενότητα και ο αγώνας θα μας σώσουν από την αντεργατική λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θέλει να μας κάνει να μην προλάβουμε να πάρουμε σύνταξη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλο να παλεύει ένας εργαζόμενος και άλλο πολλοί μαζί. Φέτος πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που τα σωματεία είναι διασκορπισμένα. Από του χρόνου, τα δύο σωματεία πρέπει να είμαστε ένα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ