Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΡΟΥΡΙΟ ΙΤΖΕΔΙΝ - ΧΑΝΙΑ
Χώρος τιμής και μνήμης αγωνιστών

Την ανάδειξή του ζητούν 168 βουλευτές

Αποψη του αύλιου χώρου των φυλακών Ιτζεδίν
Αποψη του αύλιου χώρου των φυλακών Ιτζεδίν
Την ανάδειξη του φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά, όπου βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές, σε χώρο τιμής και μνήμης, ζητούν 168 βουλευτές από όλα τα κόμματα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρουν: «Το φρούριο Ιτζεδίν στο Νομό Χανίων υπήρξε σε πολλές περιόδους πολιτικής ανωμαλίας της χώρας χώρος εγκλεισμού και βασανιστηρίων χιλιάδων αγωνιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, προερχομένων κυρίως από την Αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στην κατοχή υπήρξε και τόπος εκτελεσθέντων.

Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και μερικά χρόνια μετά την παύση αποθηκευτικής χρήσης του χώρου από το πολεμικό ναυτικό, το φρούριο Ιτζεδίν θα έπρεπε να είχε αναδειχτεί ως σύμβολο ιστορικής τιμής, μνήμης και τόπος δημοκρατικού προσκυνήματος, ενώ θα έπρεπε παράλληλα να αξιοποιηθεί και ως χώρος πολιτισμού.

Η επιτόπια επίσκεψη, όμως, οδηγεί σε απογοητευτικές διαπιστώσεις. Τα κτίρια δε συντηρούνται και σιγά - σιγά καταρρέουν, περιβάλλοντες χώροι οικοπεδοποιούνται και χτίζονται και δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για την πληροφόρηση του επισκέπτη.

Το τελευταίο διάστημα η περιοχή του Ιτζεδίν έχει μετατραπεί σε χωματερή απόθεσης μπαζών και άλλων υλικών, τα οποία όχι μόνο αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου, όχι μόνο προσβάλλουν την ιστορική μνήμη, αλλά και απειλούν με γεωστατική κατάρρευση όλη την έκταση του φρουρίου.

Επειδή ο χώρος του Ιτζεδίν αποτελεί μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και επειδή πρέπει να αναδειχτεί ως σύμβολο εθνικής αναφοράς και χώρος πολιτισμού και προώθησης των ιδεωδών της δημοκρατίας και της ελευθερίας ζητούμε:

- Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εθνικής Αμύνης να επιληφθούν αμέσως και να διαθέσουν επειγόντως τα απαραίτητα κονδύλια για την απομάκρυνση των μπαζών και την επιδιόρθωση των ζημιών και φθορών που έχουν υποστεί τα ιστορικά κτίρια.

- Την προστασία του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου και την αυστηρή αντιμετώπιση όσων βεβηλώνουν, καταστρέφουν, καταπατούν και προσβάλλουν το συγκρότημα φρουρίου, νεκροταφείου και παρακείμενων δημόσιων εκτάσεων.

- Την αυστηρή απαγόρευση και δίωξη της αυθαίρετης και ακαλαίσθητης δόμησης στην περιοχή του φρουρίου.

- Τη δημιουργία Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με συστηματικό τρόπο με την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου.

- Συνεργασία με τους επιζώντες κρατούμενους και τις οργανώσεις τους, καθώς και με τις τοπικές αρχές για το συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης, συντήρησης, λειτουργίας και διαφύλαξης του ιστορικού χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ