Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Βάσο Καπάνταη

Αναδρομική έκθεση - αφιέρωμα στο σημαντικό γλύπτη Βάσο Καπάνταη (1924 - 1990), εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Περιλαμβάνει γλυπτά μεγάλων και μικρών διαστάσεων, φιλοτεχνημένα σε χαλκό και πωρόλιθο, ανάγλυφα, μετάλλια, σχέδια και κεραμικά, που αναδεικνύουν την ακρίβεια της μικρογραφικής χάραξης, την ενάργεια της περιγραφής και τις συνθετικές ικανότητες του καλλιτέχνη.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου «Η έκθεση έρχεται να διορθώσει την εικόνα του καλλιτέχνη, που για πολλούς συνδέεται μόνο με τον ξεριζωμό του 1922. Ομως, ο Β. Καπάνταης έχει ένα εξίσου σημαντικό έργο, με σημείο αναφοράς τον έρωτα, τη χαρά της ζωής, την ομορφιά. Βασικό χαρακτηριστικό της γλυπτικής του είναι η οικουμενικότητα και η μετατροπή του συναισθήματος σε ιδέα. Μνημειακή διάσταση χαρακτηρίζει τις δημιουργίες του, παρά τη μικρή τους κλίμακα».

Ο Β. Καπάνταης δημιούργησε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Στα δημόσια έργα περιλαμβάνονται 10 γλυπτά που κοσμούν την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Ν. Σμύρνη, τα οποία αποτελούν ένα δεύτερο κομμάτι του αφιερώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ