Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Η συναίνεση δεν κρύβεται...

Με μια σύντομη προεκλογικού χαρακτήρα γενικόλογη παρέμβαση προσπάθησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, να αποκρύψει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στην ουσία και τις πολιτικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου εμφάνισε την κυβέρνηση ως πιο ικανή στη διαχείριση των κατευθύνσεων αυτών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά κατέστησε σαφές ότι δεν αντιτίθεται στις βασικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές που εκφράζονται με το νόμο - πλαίσιο, λέγοντας ότι «προσήλθαμε για να κάνουμε εποικοδομητική πρόταση. Πρότεινα ένα λιτό νομοσχέδιο με 4 άρθρα», αλλά εσείς «αγνοείτε τις προτάσεις», παρότι «η πρότασή μας είναι πλήρης και οδηγεί τα πανεπιστήμια σε πραγματική αυτοτέλεια». Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία για ...καθυστερήσεις στην υλοποίηση του δικού της νομοθετικού έργου για την αξιολόγηση (δηλαδή την κατηγοριοποίηση) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «ψηφίσατε ένα νόμο για την αξιολόγηση. Τι κάνατε από τότε; Τίποτε!», σημειώνοντας πως «ούτε γραφεία δε δώσατε σε αυτόν που έπρεπε να αξιολογήσει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέδεσε με τις επικείμενες εκλογές την υπόθεση της Παιδείας, λέγοντας ότι «δεν αρκούν οι αγώνες για να ανατραπεί το νομοσχέδιο γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή», υποσχόμενος «δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας» εφόσον το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα καταργήσει τον υπό ψήφιση νόμο. Επισήμανε επίσης ότι «αλλαγές και μάλιστα ριζοσπαστικές είναι το ζητούμενο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα», λέγοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «μέσα από τομές που θα είχαν την υποστήριξη μιας ευρύτατης συναίνεσης».

Ανταπαντώντας η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σημείωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «συμφωνεί στην πρότασή του με 4ετής προγραμματισμούς» που ορίζει ο νόμος - πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι «πρότεινε 4 γενικόλογα σημεία για να αντικαταστήσουν τον νόμο - πλαίσιο» γιατί «θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν». Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε την κυβέρνηση ως πιο ...σοβαρό διαχειριστή των πολιτικών κατευθύνσεων της ΕΕ, λέγοντας πως ο Γ. Παπανδρέου με την πρότασή του που λέει ότι «τα συγγράμματα πρέπει να δοθούν μέσα από το Ιντερνετ αφού αγοραστούν τα δικαιώματα» αυτό που κάνει είναι να «αναγνωρίζει ότι η κατεύθυνση όλων των πανεπιστημίων του κόσμου είναι αυτή», δηλαδή η αγορά μόνο των δικαιωμάτων και όχι των δωρεάν συγγραμμάτων. Τέλος, η Μ. Γιαννάκου υποστήριξε ότι για το ΠΑΣΟΚ «τα πανεπιστήμια είναι χώρος πληροφόρησης», ενώ για την κυβέρνηση «χώρος επιστήμης και έρευνας, όχι χώρος πληροφόρησης».

Η συζήτηση για το νόμο - πλαίσιο συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες βράδυ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Χτες βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ αναμένεται να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του προτεινόμενου νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ