Σάββατο 12 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΥΓΟ ΤΣΑΒΕΣ
Η επόμενη μέρα της επίσκεψης στο Ιράκ

Σαντάμ Χουσεΐν -Ούγο Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναχώρησε χτες από το Ιράκ

Associated Press

Σαντάμ Χουσεΐν -Ούγο Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναχώρησε χτες από το Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ιράκ και ήδη βρίσκεται καθ' οδόν για τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας του. Πάντως ουδείς φαίνεται να δίνει την πρέπουσα σημασία για τα συνολικά αποτελέσματα και την ουσία αυτής της περιοδείας. Ολοι επικεντρώνονται, ίσως όχι άδικα, στον πανικό που κατέλαβε τους Αμερικανούς αξιωματούχους...

Ο Ούγο Τσάβες συναντήθηκε τελικά χτες με τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, κι έγινε έτσι ο πρώτος αρχηγός κράτους που μεταβαίνει στο Ιράκ και έχει συνομιλίες με τον Ιρακινό ηγέτη από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ, ο Τσάβες κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Σαντάμ, τις χαρακτήρισε καρποφόρες. «Μιλήσαμε επί μακρόν για το πώς θα δώσουμε ώθηση στο ρόλο του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Τσάβες, ενώ χαρακτήρισε τα ως τώρα αποτελέσματα της περιοδείας του «απολύτως θετικά» και πως ελπίζει η διάσκεψη κορυφής του Καράκας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη 40ετή ιστορία του ΟΠΕΚ.

Στη Βαγδάτη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές, καθώς η επίσκεψή του προβλήθηκε ως βήμα για να βγει από την απομόνωση το Ιράκ και ως «χαστούκι» στο πρόσωπο της Ουάσιγκτον, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην επίσκεψη αυτή λέγοντας ότι έτσι νομιμοποιείται το καθεστώς του Σαντάμ. «Τι να κάνω εγώ για το ότι ενοχλούνται οι Αμερικανοί... Εχουμε αξιοπρέπεια και η Βενεζουέλα είναι μία εθνικά κυρίαρχη χώρα», δήλωσε ο Τσάβες στους δημοσιογράφους, μόλις πέρασε τα σύνορα από το Ιράν.

Η επίσκεψη του Τσάβες επικρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν τον Σαντάμ απομονωμένο, μια δεκαετία από τότε που οι δυνάμεις του εισέβαλαν στο Κουβέιτ προκαλώντας τη σύγκρουση. Μετά το Ιράκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναμένεται στην Ινδονησία, τη Λιβύη, τη Νιγηρία και την Αλγερία. Εχει ήδη επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. Στόχος του είναι να προωθήσει τη διάσκεψη κορυφής που θα γίνει στις 27-29 Σεπτέμβρη στο Καράκας και να συζητήσει τα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ. ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΠΕΚ στο Καράκας, στις 27 Σεπτέμβρη. Ο Τσάβες επισήμανε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πρέπει να συνεργαστούν για να υποστηριχτούν οι τιμές του πετρελαίου οι οποίες, παρά τις αμερικανικές απόψεις, δε θεωρούνται υψηλές.

Οσο για την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δεν έκρυψε για άλλη μία φορά την ενόχληση της αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί κάποιος ηγέτης θα ήθελε να ανεβάσει το πρεστίζ ενός δικτάτορα, «ο οποίος εισέβαλε σε γειτονικές χώρες, κατέλαβε γειτονικές χώρες, καταδίωξε τον ίδιο του το λαό και παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία Τσάβες σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Ασία (2010-10-14 00:00:00.0)
«Αντίσταση κατά της ιμπεριαλιστικής επίθεσης» (2006-08-31 00:00:00.0)
Ούγο Τσάβες: «Είστε γαϊδούρι, κ. Μπους» (2006-03-21 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Τσάβες προς ΗΠΑ (2005-03-05 00:00:00.0)
«Αναστατώνει» ο Τσάβες (2004-11-25 00:00:00.0)
Σύγκρουση, κυβερνητικά μέτρα και ελπίδες (2003-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ