Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ούγο Τσάβες: «Είστε γαϊδούρι, κ. Μπους»

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας αποκάλεσε την Κυριακή «γάιδαρο», «δειλό» και «μέθυσο» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, ανταπαντώντας στην έκθεση του Λευκού Οίκου, που τον περιέγραψε ως «δημαγωγό».

Μάλιστα, ο Ούγο Τσάβες, μιλώντας στα αγγλικά, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής του «Alo Presidente», την Κυριακή, τόνισε ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης εναντιώνεται στον πόλεμο κατά του Ιράκ: «Ο πλανήτης είναι ενάντια στον πόλεμό σας, κ. Κίνδυνε», τόνισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, αναφερόμενος στον Μπους με το προσωνύμιο που χρησιμοποιεί συχνά προσθέτοντας: «Θα σας πω κάτι, κ. Κίνδυνε... Είστε δειλός, το γνωρίζετε αυτό; Γιατί δεν πάτε ο ίδιος στο Ιράκ να διοικήσετε τις Ενοπλες Δυνάμεις σας; Είναι πολύ εύκολο να δίνετε διαταγές από μακριά».

«Είστε γαϊδούρι, κ. Μπους», συνέχισε ο Τσάβες καταλήγοντας: «Είστε αλκοολικός, κ. Κίνδυνε, ή μάλλον, είστε μέθυσος». Μετά την ομιλία Τσάβες, προβλήθηκαν ρεπορτάζ από τις πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο Καράκας έξω από την αμερικανική πρεσβεία, παιδιά που λαμβάνουν μέρος σε ειρηνοδρομίες και διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης σε αντιπαράθεση με εικόνες φρίκης του πολέμου στο Ιράκ και τις κατοχικές δυνάμεις εν δράσει.

Στην πρόσφατη έκθεση του Λευκού Οίκου για την «προληπτική χρήση ισχύος» - τις επιθέσεις εναντίον όσων αντιστέκονται στις βουλές της Ουάσιγκτον - ο Τσάβες απεικονίζεται ως «δημαγωγός», ο οποίος χρησιμοποιεί τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας - μιας χώρας που βρίσκεται στην πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο - για να «αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία στην περιφέρεια», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις του εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως μια «ρητορική που έχει στόχο να ενισχύσει τον εθνικισμό πριν τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη» στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η φραστική επίθεση Τσάβες συνέπεσε με τη δημοσίευση, από την εφημερίδα «Ελ Ουνιβερσάλ», συνέντευξης του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ, στην οποία ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε τις «εντεινόμενες ανησυχίες» της κυβέρνησής του για τις σχέσεις της Βενεζουέλας με το Ιράν και την Κίνα.

Τέλος, χτες η Βενεζουέλα επικύρωσε εκ νέου το αίτημα απέλασης του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, του εγκεφάλου πολλών εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και της ανατίναξης του αεροσκάφους της «Κουμπάνα», το 1976. Οπως δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάντο Αλβαρες, η Βενεζουέλα επικύρωσε γραπτώς και επισήμως το αίτημα απέλασης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό, Τόμας Σάνον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ