Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αποστολή στρατιωτών απ' την ΕΕ;

Πιθανή συμμετοχή και Ελλήνων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην αποστολή δύναμης περίπου 1.500 στρατιωτών από χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας...) στη ΛΔ Κονγκό ενόψει των εκεί προεδρικών εκλογών του Ιούνη προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Φραντζ - Τζόζεφ Γιουνγκ, το Βερολίνο «συμφώνησε να ηγηθεί» αυτής της αποστολής που θα παίξει «προληπτικά» ρόλο ενίσχυσης των 16.500 κυανοκράνων του ΟΗΕ σε περίπτωση εκδήλωσης βίαιων επεισοδίων κατά την περίοδο των κογκολέζικων εκλογών με στόχο την απομάκρυνση των κυανοκράνων και των ξένων εκλογικών παρατηρητών. Εδρα της ευρωενωσιακής στρατιωτικής αποστολής στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό θα είναι το Πότσνταμ (κοντά στο Βερολίνο). Περίπου 450 (οι περισσότεροι Γάλλοι) εκ των 1.500 θα έχουν τη βάση τους στην κογκολέζικη πρωτεύουσα, Κινσάσα, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μερικές εκατοντάδες να εδρεύουν σε γειτονική αφρικανική χώρα...

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι τέλος βδομάδας απ' τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά απ' την προχτεσινή ενημέρωση του επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, στους 25 υπουργούς Εξωτερικών αναφορικά με τις «εγγυήσεις» που έλαβε απ' τον προσωρινό Πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Τζόζεφ Καμπίλα.

Στην αποστολή των 1.500 στρατιωτών της ΕΕ αναφέρεται πως θα συμμετάσχουν η Ισπανία και η Πολωνία (με 100 στρατιώτες εκάστη) η Σουηδία και το Βέλγιο (με 50 στρατιώτες εκάστη) και άλλες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία. Η Βρετανία προτίμησε «να βοηθήσει στο σχεδιασμό της επιχείρησης», δηλώνοντας δυσκολίες λόγω της μεγάλης αποστολής στρατιωτών της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Η θητεία της στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ λέγεται πως θα είναι τετράμηνη, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών διστάζει σε χρονικά μεγαλύτερη εμπλοκή σε μια αποστολή που θεωρείται απρόβλεπτη και επικίνδυνη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ