Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμπανάκι για την αντισεισμική θωράκιση

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες είναι η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας

Associated Press

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες είναι η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας
Ούτε δεκάρα δε δίνουν οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας για το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, όπως προκύπτει από χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, το οποίο, εδώ και 12 χρόνια, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την Αντισεισμική Ενίσχυση των Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), που διανύει ήδη την τρίτη του φάση. Μέχρι στιγμής για το πρόγραμμα αυτό το ΤΕΕ έχει δαπανήσει από ίδιους πόρους 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Μόνο τώρα στην τρίτη φάση, που αποτελείται από 14 συνολικά δράσεις, υπάρχει η υπόσχεση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα τη χρηματοδοτήσει με 300.000 ευρώ, αλλά και αυτά θα χορηγούνται μόλις ολοκληρώνονται οι αντίστοιχες δράσεις.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα δώσουν σε ηλεκτρονική μορφή και στους 1.034 δήμους της χώρας επεξεργασμένα στοιχεία για την τρωτότητα των κτιρίων ανά οικοδομικό τετράγωνο, ενώ θα γίνουν πιλοτικά προμελέτες προσεισμικής ενίσχυσης συγκεκριμένων κτιρίων σε ορισμένους δήμους. Οπως επισήμαναν, στη χώρα μας πρέπει να ερευνηθούν το 75% των ιδιωτικών κτιρίων, το 65% των δημοσίων κτιρίων και το 45% των σχολείων που έχουν χτιστεί πριν το 1985. Κατά προτεραιότητα, θα πρέπει να ενισχύσει τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα ιδιωτικά όπου συχνάζει ιδιαίτερα η νεολαία.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ εξέφρασαν τη διαφωνία τους και στον περιορισμό των ημιυπαίθριων χώρων, τόσο για λόγους αρχιτεκτονικής ελευθερίας, όσο και επειδή αυτοί διευκολύνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η κυβέρνηση - τόνισαν - μπορεί να βρει τρόπους να ελέγξει όσους παρανομούν και τους κλείνουν, πουλώντας τους αντίστοιχους χώρους ως κλειστά διαμερίσματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ