Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιλεκτικές επαφές και ... όροι

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τις επιλεκτικές συναντήσεις επιλέγουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με αντικείμενο τον πολιτικό αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στην παλαιστινιακή ηγεσία και ενδεχόμενη άρση του. Υπό μία έννοια, εξίσου σημαντική είναι η χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού Γενικού Προξένου στην Ιερουσαλήμ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ, ηγέτη του μικρότερου κόμματος «Τρίτος Δρόμος» και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά τη Νορβηγία, χτες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επαφές με όσα μέλη της νέας κυβέρνησης δεν ανήκουν στη «Χαμάς». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι θα ζητήσει από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ «να επαναδρομολογήσουν τη βοήθεια που χορηγούσαν στην παλαιστινιακή κυβέρνηση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, ισχυρίστηκε ότι «η νέα κυβέρνηση δεν ικανοποιεί πλήρως τις προϋποθέσεις του Κουαρτέτου» αλλά έσπευσε να αφήσει «ανοιχτά» τα περιθώρια αντίδρασης της ΕΕ συμπληρώνοντας ότι «συνήθως οι πράξεις είναι σημαντικότερες από τα λόγια».

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της. Χτες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το Νορβηγό υφυπουργό Εξωτερικών ότι «ματαιώνονται λόγω φόρτου εργασίας» οι προγραμματισμένες συναντήσεις του με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τέλος, χτες οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι πλέον έχουν, επίσης, αναλάβει δράση για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση του Βρετανού ανταποκριτή του BBC στη Γάζα, Αλαν Τζόνστον, που αγνοείται εδώ και μία βδομάδα. Στο πλευρό του Τζόνστον και οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί του που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία τονίζοντας ότι ο Τζόνστον «ήταν φίλος του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και προκαλείται σοβαρό πρόβλημα με την απαγωγή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ