Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επεισοδιακή «επίσκεψη - έκπληξη» του ΓΓ του ΟΗΕ

Την ώρα της κοινής συνέντευξης με τον Ιρακινό «πρόεδρο» Αλ Μάλικι σημειώθηκε έκρηξη σε κοντινό σημείο

Αυτό το στιγμιότυπο του τρομαγμένου ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μούν, στη Βαγδάτη έκανε το γύρο του κόσμου, τη στιγμή της έκρηξης κοντά στην υποτίθεται ασφαλή «πράσινη ζώνη»

Associated Press

Αυτό το στιγμιότυπο του τρομαγμένου ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μούν, στη Βαγδάτη έκανε το γύρο του κόσμου, τη στιγμή της έκρηξης κοντά στην υποτίθεται ασφαλή «πράσινη ζώνη»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επεισοδιακή αποδείχτηκε, τελικά, η πρώτη επίσκεψη - έκπληξη του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Ιράκ, τον πρώτο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας που άρχισε χτες στην ευρύτερη περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συνάντησης ο Μπαν Γκι-μουν και ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκειά της, όμως, σημειώθηκε επίθεση με όλμους μέσα στην «Πράσινη Ζώνη», πολύ κοντά στο χώρο της συνέντευξης. Ο ήχος καθώς και το κλυδώνισμα της γης στέρησαν, για λίγα λεπτά, την ψυχραιμία από τον ΓΓ του ΟΗΕ, μπροστά στις κάμερες, αποδεικνύοντας ότι μάλλον μόνο εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράκ, με τις, εκ των υστέρων, ευλογίες του ΟΗΕ.

Κατά τα άλλα, ο Νούρι αλ Μάλικι συναντήθηκε, νωρίτερα χτες, με στενό συνεργάτη του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος απελευθερώθηκε πριν μερικά 24ωρα μετά από δίχρονη κράτηση από τις κατοχικές δυνάμεις. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προσπαθειών που έχει αρχίσει η ιρακινή κυβέρνηση «να προσεγγίσει ένοπλες και αντιστασιακές οργανώσεις, σιιτικές και σουνιτικές, τόσο για να επιτευχθεί κάποιου είδους ηρεμία, αλλά και για να τις πείσει να συμμαχήσουν όλοι ενάντια στην αλ Κάιντα», διέρρεαν ιρακινές πηγές.

Την ίδια ώρα, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι σε μάχες στη Βαγδάτη και στην επαρχία Ανμπάρ σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες και ότι σε διάφορες επιδρομές συνέλαβαν αρκετούς υπόπτους για την απαγωγή και εκτέλεση 5 Αμερικανών στρατιωτών, το Γενάρη. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ένας στενός συνεργάτης του Μουκτάντα Σαντρ.

Από την άλλη, στη Βασόρα, οι ιρακινές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το πρωί στο κέντρο της πόλης μεταξύ ενόπλων αντίπαλων σιιτικών οργανώσεων. Δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το επεισόδιο που σημειώθηκε λίγες μόλις μέρες μετά την παράδοση του ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους της πόλης από τους Βρετανούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετ' εμποδίων η συνάντηση για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» (2010-11-10 00:00:00.0)
Παζάρια για τη «συμφωνία ασφαλείας» (2008-10-18 00:00:00.0)
Στήριξη Σιστάνι ζήτησε ο Μάλικι (2008-10-11 00:00:00.0)
Νέα ένταση στο νότο (2008-06-26 00:00:00.0)
«Αδιέξοδο» στις συνομιλίες για τη συμφωνία «ασφαλείας» (2008-06-14 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν κατά της κατοχής (2008-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ