Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στήριξη Σιστάνι ζήτησε ο Μάλικι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μακροσκελή συνάντηση με τον πνευματικό ηγέτη της σιιτικής πλειοψηφίας στο Ιράκ, τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, είχε χτες ο πρωθυπουργός. Ο Νούρι αλ Μάλικι μετέβη προσωπικά στη Νατζάφ, όπου κατοικεί ο Σιστάνι, προκειμένου να συζητήσει μαζί του το ζήτημα της επικείμενης αμερικανο-ιρακινής συμφωνίας, στη βάση της οποίας καθορίζεται το νομικό καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά το πέρας της σχετικής εντολής του ΟΗΕ.

Ο Μάλικι, μετά από δυόμισι ώρες, δήλωσε ότι ο αλ Σιστάνι υποστήριξε ότι δεν πρόκειται «να σταθεί εμπόδιο» σε καμία συμφωνία, αρκεί «να έχει εγκριθεί από τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, να συνάδει με το σύνταγμα και να μην επιβληθεί διά της βίας στον ιρακινό λαό». Ο Ιρακινός πρωθυπουργός σημείωνε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία βρίσκονται «στο τελευταίο στάδιο» και ότι «οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλες υποχωρήσεις». Εντούτοις, απέφυγε ν' αναφερθεί συγκεκριμένα στα σημεία - «αγκάθια»,όπως είναι η χορήγηση αμνηστίας στους Αμερικανούς στρατιώτες, η δικαιοδοσία τους ή όχι να συλλαμβάνουν και να κρατούν Ιρακινούς πολίτες καθώς και το ποιος, οι αμερικανικές ή οι ιρακινές δυνάμεις, θα έχουν τον τελικό λόγο στις όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εκ μέρους του Σιστάνι δεν έγιναν δηλώσεις. Είναι γνωστή τακτική του Μεγάλου Αγιατολάχ να μην επεμβαίνει ανοιχτά στις πολιτικές εξελίξεις. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι η επιρροή του στη σιιτική πλειοψηφία είναι μεγάλη και ότι διά μέσου αυτής ανάγκασε τις κατοχικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε βουλευτικές εκλογές, παρά την αρχική άρνησή τους. Αν ο Σιστάνι διαφωνήσει με το περιεχόμενο της συμφωνίας και το θελήσει, μπορεί, εμμέσως, να πετύχει τη μη εφαρμογή της.

Από την άλλη, ο νεαρός ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ έχει ανοιχτά εκφράσει την κάθετη διαφωνία του με την επικείμενη συμφωνία. Χτες, οι οπαδοί του, για άλλη μια φορά, διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία. Ιδιαίτερα, στο Σαντρ Σίτι, στη Βαγδάτη, τα πνεύματα ήταν και οξυμένα καθώς η διαδήλωση συνέπεσε με την κηδεία, προσκείμενου στο Σαντρ, βουλευτή που δολοφονήθηκε την Πέμπτη. Συνεργάτες του Σαντρ απέδωσαν την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις, που με τη σειρά τους μίλησαν για ενδο-σιιτικές διαμάχες.

Τέλος, νέο καραβάνι χριστιανών εγκατέλειψε χτες τη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, όπου συνεχίζονται και κλιμακώνονται τα βίαια επεισόδια εναντίον της χριστιανικής μειονότητας από αγνώστους, που εικάζεται ότι είναι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεισοδιακή «επίσκεψη - έκπληξη» του ΓΓ του ΟΗΕ (2007-03-23 00:00:00.0)
Επικρίσεις, ελιγμοί και «κατευναστικές» συναντήσεις (2006-10-19 00:00:00.0)
Μακελειό στις πορείες προς τη Νατζάφ (2004-08-27 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος στη Νατζάφ (2004-08-12 00:00:00.0)
Ανάπαυλα στο σιιτικό «μέτωπο» (2004-05-28 00:00:00.0)
Εξισορροπητική λύση ψάχνουν οι κατακτητές (2004-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ