Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος

Σε μορφή κατάστασης έκτακτης ανάγκης προχώρησε χτες η αντιδραστική κυβέρνηση

Από την καταστολή του αγώνα των εργατών γης στην Κολομβία

Associated Press

Από την καταστολή του αγώνα των εργατών γης στην Κολομβία
Σε μια μορφή κατάστασης έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από χθες η Κολομβία, μετά την απόφαση του αντιδραστικού Προέδρου της Αλβαρο Ουρίμπε, να διατάξει μερική αναστολή άρθρων του Συντάγματος, με την «αιτιολόγηση» ότι στη χώρα υπάρχει «κοινωνική αναταραχή». Αφορμή, η απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, που διαρκεί ήδη 37 μέρες και έχει παραλύσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο Ουρίμπε, που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα δικαστών και υπαλλήλων για αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, επικαλείται το άρθρο 213 του Συντάγματος και με άλλα διατάγματα που θα ακολουθήσουν μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία της - υποτίθεται - ...αποκατάστασης της τάξης. Αυτή προβλέπει παύση από τη θέση τους των δημοσίων υπαλλήλων και τοποθέτηση νέων.

Η συγκεκριμένη μορφή έκτακτης ανάγκης θεωρητικά προβλέπει ότι μέσα σε διάστημα το ανώτερο 90 ημερών «πρέπει να βρεθεί λύση για τον τομέα που βρίσκεται σε αναταραχή» και υποτίθεται δε θίγει πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ωστόσο, στη χιλιοβασανισμένη αυτή χώρα είναι γνωστό ότι η επίθεση στο λαϊκό κίνημα γίνεται με ή χωρίς νόμους και πάντα κερδισμένη βγαίνει η ολιγαρχία.

Αλλωστε, όπως έχει ήδη μαθευτεί, η κίνηση που έκανε ο Ουρίμπε είχε προταθεί από τον μεγαλύτερο τραπεζίτη της χώρας Λουίς Κάρλος Σαρμιέντο.

Την περασμένη βδομάδα επίσης είχε κατασταλεί, με επέμβαση της αστυνομίας, η πολυήμερη απεργία των εργατών γης στη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στην κεντρική Κολομβία.

Το Κολομβιάνικο ΚΚ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την απόφαση επιβολής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως ένα ακόμα μέτρο για την καταστολή των λαϊκών αγώνων, των εργατικών κινητοποιήσεων. Ηδη, τα συνδικάτα των δικαστικών που έχουν πάνω από 43.000 μέλη, αλλά και η Ενωτική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (CUT) δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και ήδη υπάρχουν προτάσεις για τη διοργάνωση πανεθνικής γενικής απεργίας, ενώ γίνονται εκκλήσεις και έκφραση αλληλεγγύης σε εθνικό και και διεθνές επίπεδο ενάντια στην καταστολή των λαϊκών εργατικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ