Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Προς παραίτηση η κυβέρνηση του Περού

ΛΙΜΑ.--

Την παραίτησή του αλλά και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου έθεσε στη διάθεση του Προέδρου Αλαν Γκαρσία Πέρες ο πρωθυπουργός Χόρχε ντε Καστίγιο υπό το βάρος των αποκαλύψεων για δωροδοκία αξιωματούχων όσον αφορά την εκχώρηση εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας. Μέχρι αργά χτες ο Γκαρσία δεν είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του όσον αφορά εάν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις ή όχι.

Οσο για το «σκάνδαλο» πρόκειται για ένα βίντεο-ντοκουμέντο που μετέδωσε την Κυριακή τηλεοπτικός σταθμός, όπου απεικονίζεται αξιωματούχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroperu, και αξιωματούχος της κυβέρνησης να συζητούν πληρωμές με στέλεχος της νορβηγικής εταιρείας Discover με στόχο την εξασφάλιση συμβολαίων εκμετάλλευσης. Τόσο η εταιρεία όσο και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται τις κατηγορίες. Ομως η κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι τέτοιας έκτασης και βάθους που συνεχώς οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνσή της κυβέρνησης δυναμώνουν και το σκάνδαλο μάλλον λειτουργεί ως πυροδοτικός μηχανισμός.

Επίσης, χτες, σε μια περίεργη χρονικά και πολιτικά στιγμή, τουλάχιστον 12 στρατιώτες και 7 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Χουανκαβελίκα, στα νοτιο-ανατολικά της χώρας. Η κοινή διοίκηση των περουβιανών Ενόπλων Δυνάμεων μάλιστα απέδωσε τη «χειρότερη επίθεση» των 10 τελευταίων ετών στην αντάρτικη οργάνωση «Φωτεινό Μονοπάτι», οργάνωση που ουσιαστικά έχει διαλυθεί μετά τις «μαύρες» επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών επί προεδρίας Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ενώ η ηγεσία της είναι στη φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ