Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παζάρια για τη «συμφωνία ασφαλείας»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο Πολιτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, όπου συμμετέχουν ο Πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι του Ιράκ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επρόκειτο να παρουσιάσει, αργά χτες βράδυ, το σχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την περαιτέρω παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι. Οπως υποστήριζαν αναλυτές, η συνεδρίαση δεν αναμενόταν να κυλήσει ήρεμα, καθώς σημαντικά κόμματα, σουνιτικά και σιιτικά, έχουν διαφωνήσει όχι μόνο με το περιεχόμενο αλλά ακόμη και με την υπογραφή της συμφωνίας.

Το αρνητικό κλίμα ήταν αισθητό χτες καθώς η πλειοψηφία σουνιτών και σιιτών ιεροδιδασκάλων, κατά το παραδοσιακό κήρυγμα της Παρασκευής, τάχθηκαν ενάντια στη συμφωνία. Ορισμένοι τη χαρακτήρισαν «χειρότερη από την ίδια την κατοχή» ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι εφόσον δεν έχει γνωστοποιηθεί όλο της το περιεχόμενο, «σημαίνει ότι δε θα συμφέρει τη χώρα».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή και ότι σήμερα οι οπαδοί του Σαντρ θα πραγματοποιήσουν νέες διαδηλώσεις εναντίον της. Τα πνεύματα εντάθηκαν περαιτέρω από βομβιστική επίθεση κοντά σε τέμενος στη βόρεια Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν τρεις σιίτες προσκυνητές και τραυματίστηκαν επτά.

Επιβεβαίωση των προσφύγων

Περίπου 10.000 χριστιανοί, δηλαδή 1.560 οικογένειες, που αντιπροσωπεύουν το 1/2 του χριστιανικού πληθυσμού της Μοσούλης, εγκατέλειψαν την πόλη την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας υποστήριξε ότι οι χριστιανοί δέχονται καταιγισμό άμεσων και έμμεσων απειλών για τη ζωή τους, με κάθε τρόπο, τις οποίες η ιρακινή ηγεσία αποδίδει στην «αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ