Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το λαϊκό κίνημα στον αγώνα

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους ιθαγενείς σε όλη τη χώρα

Associated Press

Παρά το πογκρόμ τρομοκρατίας που βιώνει το λαϊκό κίνημα της χώρας τις τελευταίες μέρες, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο νότο της κυρίως από τους ιθαγενείς αγρότες στην επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα. Θυμίζουμε ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, καλύτερου σύμμαχου του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική, πριν μια βδομάδα προχώρησε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με μερική άρση άρθρων του Συντάγματος για να τσακιστούν οι απεργίες των δικαστικών υπαλλήλων και των εργαζομένων στη βιομηχανία της ζάχαρης.

Για χθες είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις αλληλεγγύης, σε διάφορες πόλεις και στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, από πολλές μαζικές οργανώσεις ενάντια στην καταστολή.

Η Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών Κολομβίας, από τις 12 Οκτώβρη, έχει ξεκινήσει ειρηνικές κινητοποιήσεις με επίκεντρο το νότο, με αιτήματα ενάντια στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενάντια στη χρήση διατροφικών προϊόντων (όπως και η ζάχαρη) για παραγωγή βιοκαυσίμων για τις πολυεθνικές, για το δικαίωμα να παραμείνουν στη γη τους, για να αναγνωριστούν τα ήθη και έθιμά τους.

Στις επιθέσεις που δέχτηκε το κίνημα των ιθαγενών αγροτών υπήρξαν έως τώρα 3 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες, πολλοί σε σοβαρή κατάσταση.

Χθες εκπρόσωποι των ιθαγενών παρέδωσαν στις αρχές 2 στρατιωτικούς σώους και αβλαβείς, που είχαν συλληφθεί όταν παρεισέφρησαν στους διαδηλωτές για να προχωρήσουν σε προβοκάτσιες. Οπως δήλωσε η Αϊντά Κίλκγκε, από τη διοίκηση της περιφερειακής οργάνωσης των ιθαγενών της Κάουκα, «η παράδοση γίνεται και συμβολικά για να φανεί ότι το κράτος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης». Η Ομοσπονδία επίσης κάλεσε σε αλληλεγγύη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το δόγμα της αντιδραστικής κυβέρνησης Ουρίμπε, ότι όποιος δε συμφωνεί με την πολιτική του είναι τρομοκράτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ