Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στο ... έλεος των ναρκών

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Στον αέρα» βρίσκεται ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση ναρκών και βομβών διασποράς που δεν έχουν εκραγεί στο νότιο Λίβανο, καθώς το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κινδυνεύει να σταματήσει εντελώς, εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Στο νότιο Λίβανο εργάζονται από το καλοκαίρι του 2006 μέχρι σήμερα 44 ομάδες ναρκαλιευτών, Λιβανέζων και ξένων, που συνεργάζονται με το λιβανικό στρατό, και στοιχίζει η κάθε μία περίπου 3.000 δολάρια ημερησίως.

Οι ομάδες ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες που έχουν «αναλάβει το έργο» και πληρώνονται, διά μέσου ΟΗΕ, από ποσά που χορηγούν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες, όμως, τους τελευταίους μήνες έχουν περιορίσει τις προσφορές τους. Ο Λίβανος και ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Ισραήλ να παραδώσει τους χάρτες των βομβαρδισμών, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία, αλλά το Τελ Αβίβ δεν έχει ανταποκριθεί.

Ηδη, από το 2006 μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί, από έκρηξη ξεχασμένων βομβών διασποράς και ναρκών, 20 πολίτες και 14 ναρκαλιευτές και στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί 195 και 41, αντιστοίχως.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει έκτακτη βοήθεια για τη συνέχιση του προγράμματος. Ταυτόχρονα, βέβαια, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας έκλεινε συμφωνία πώλησης όπλων στο Λίβανο, ενώ δεν έγινε κανένα σχόλιο για το ότι οι ισραηλινές βόμβες διασποράς ήταν αμερικανικής κατασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ