Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Απότομη προσγείωση» στις ρωσικές αερογραμμές

Μια δεκάδα ιδιωτικών εταιρειών στη «μαύρη λίστα»

Σοβαρή κρίση εκδηλώθηκε στις ρωσικές αερομεταφορές, οι οποίες εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, μετά δηλαδή την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, πέρασαν με ταχύτητα το στάδιο της ιδιωτικοποίησης, μέσω του διαμελισμού του άλλοτε ενιαίου και κρατικού αερομεταφορέα της «Αεροφλότ», αφού τμήματά του ιδιωτικοποιήθηκαν και η ρωσική αγορά «άνοιξε» σε δεκάδες νέες ιδιωτικές εταιρίες που δημιουργήθηκαν, αρχικά πάνω σε «κομμάτια» του πρώην δημόσιου αερομεταφορέα της Ρωσίας.

Αυτή τη φορά, όπως έγινε γνωστό, μια σειρά ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες, που βασικά καλύπτουν εσωτερικές πτήσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρώσει για τις υπηρεσίες των αεροδρομίων, που χρησιμοποιούν, είτε ακόμη και για καύσιμα. Βέβαια και στην προκειμένη περίπτωση εκείνοι που πρώτοι την πληρώνουν είναι οι Ρώσοι εργαζόμενοι, αφού παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως εκατοντάδες ταξιδιώτες 20 πτήσεων της εταιρείας «Ιντεράβια» στο αεροδρόμιο «Ντομοντέντοβο» της Μόσχας έχουν καθυστέρηση από 1 έως και 9 εικοσιτετράωρα.

Στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που φαίνεται να μην μπορούν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους για οικονομικούς λόγους έχουν ήδη ενταχθεί 9 ιδιωτικές ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, για τις οποίες, εκτός των άλλων, υπάρχουν πλέον και σοβαρά ερωτηματικά για το αν πληρούν και τους κανόνες ασφαλείας στις πτήσεις τους.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και κερδοφορία του κεφαλαίου στις αερομεταφορές.

Ολα δείχνουν πως αυτή η κρίση στις ρωσικές αερομεταφορές θα οδηγήσει σε νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, καθώς και στην ακόμη μεγαλύτερη επέμβαση της κυβέρνησης, για τη διαμόρφωση ενός «νέου τοπίου» στις ρωσικές αερογραμμές.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ