Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ο πόλεμος συμφερόντων «καλά κρατεί»

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων που εμπλέκονται στην υπόθεση με το καρτέλ του γάλακτος, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προχτές δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η ΜΕΒΓΑΛ (μία από τις πρωταγωνίστριες στην υπόθεση εταιρείες) αποσύρεται από το «πρόγραμμα επιείκειας», στο οποίο είχε ενταχθεί από το Σεπτέμβρη, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση Αδαμόπουλου.

Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η διαφημιστική εταιρεία MASS που έχει πελάτη τη «Vivartia» (ΔΕΛΤΑ). Η τελευταία διεκδικεί πακέτο μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ, με ανακοίνωσή της, διέψευσε τη διαδικασία μέσω της οποίας έγινε η αποχώρηση και όχι την πληροφορία περί αποχώρησης από το πρόγραμμα. Εκανε, μάλιστα, λόγο για «προβοκατόρικη ανακοίνωση της διαφημιστικής εταιρείας MASS» και για ιδιαίτερη «σπουδή και ταχύτητα με την οποία καταστρατηγήθηκε το απόρρητο των διαδικασιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Με ανακοίνωσή της η ΜΕΒΓΑΛ υποστηρίζει πως κατήγγειλε στην Επιτροπή και στην Ενωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδας το περιστατικό και πως - μέσω του νομικού της συμβούλου - ζήτησε από τη «Vivartia» «να τοποθετηθεί σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και την υπονόμευση των θεσμών που επιχειρήθηκε», φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνη την ανταγωνίστρια επιχείρηση. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι πράγματι παραιτήθηκε από το πρόγραμμα επιείκειας στο οποίο μπήκε το Σεπτέμβρη «με μοναδικό σκοπό να αποκαλυφθεί η εκβίαση που επιχειρούνταν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» και πως «από τότε μέχρι σήμερα η ΜΕΒΓΑΛ ουδέποτε συνομολόγησε την ύπαρξη καρτέλ με άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, θέση στην οποία παραμένει».

Αυτή και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες διοχετεύονται σειρά πληροφοριών γύρω από την υπόθεση, προδίδουν ουσιαστικά τα εξής: Τους έντονους ενδοεπιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και την αλληλοϋποστήριξη -όπως όταν ομοφωνούν οι «ανταγωνιστές» ότι δεν υπάρχει καρτέλ - στη βάση του κοινού συμφέροντος για τη γιγάντωση των επιχειρηματικών τους κερδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ