Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αντιλαϊκή συγχορδία από τους διοικητές

Αξιώσεις για το γκρέμισμα ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων

Την επιτάχυνση της διαδικασίας για το γκρέμισμα ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και, ακόμα, την παραπέρα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» αξιώνουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι μαζί με τους άλλους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται σε νέα ύψη.

Τις απαιτήσεις τους αυτές τις κοινοποίησαν οι διοικήσεις των τραπεζών «Αλφα» (όμιλος Κωστόπουλου) και «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) στις χτεσινές Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους. Αποθρασυμένοι από την πολιτική στήριξης που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υπερθεματίζουν ο ένας περισσότερο από τον άλλο για τα προτεινόμενα μέτρα αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της «Αλφα», Γ. Κωστόπουλος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ισχυρίστηκε πως ο ρυθμός της οικονομίας θα ήταν καλύτερος αν «δεν υπήρχαν εμπόδια που στρεβλώνουν την οικονομία». Τα «εμπόδια» που συναντά ο τραπεζίτης είναι οι «καθυστερήσεις που σημειώνονται στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» και, ακόμα, οι «αυξήσεις μισθών που δε συνδέονται με την παραγωγικότητα». Ερμηνεύοντας από τη σκοπιά των μεγαλοεπιχειρηματιών, χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τις «αντιδράσεις σε αυτονόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές».

Στο ίδιο μήκος και ο διευθύνων σύμβουλος της «Γιούρομπανκ», Ν. Νανόπουλος. Αξίωσε να «διευρυνθούν και ενταθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΣΔΙΤ» και, ακόμη, την «απελευθέρωση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας». Ο ίδιος ρίχνει την ευθύνη για τα υψηλά επιτόκια στα θύματα της τοκογλυφίας των τραπεζών. Οπως είπε, τα δάνεια σε καθυστέρηση φτάνουν στο 6% του συνόλου, ισχυριζόμενος πως οι «υψηλές επισφάλειες επιβαρύνουν το κόστος του χρήματος, το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές».

Η «Γιούρομπανκ» για την 3ετία 2007-2009 αναμένει αύξηση καθαρών κερδών τουλάχιστον κατά 25% το χρόνο. Μέχρι το 2009 βλέπει πως το 20% των καθαρών κερδών της θα προέρχεται από τις μπίζνες στα κράτη των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

Αντίστοιχη κερδοφορία αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς, ο πρόεδρος της οποίας, Μ. Σάλλας, έκανε λόγο για μέση ετήσια αύξηση κατά 24% το χρόνο μέχρι το 2010.

Οσον αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών στον ισολογισμό του - τα κέρδη του το 2006 διαμορφώθηκαν στα 137,1 εκατ. ευρώ από 122,5 εκατ. ευρώ το 2005, καταγράφοντας αύξηση 11,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ