Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συντάξεις σε επίπεδα επιδόματος

Προϋπόθεση για να πάρει κάποιος Αυστραλός σύνταξη είναι να μην κατέχει το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ (του απεσταλμένου μας Θ. ΚΑΝΙΑΡΗ).-

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αυστραλία θέλησε να μιλήσει χτες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, η είδηση όμως ήρθε από αλλού. Οταν ρωτήθηκε για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα των ομογενών που εργάζονται στην Αυστραλία, αποκάλυψε ότι στη χώρα, ουσιαστικά, δεν υπάρχει σύστημα συντάξεων! Ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο, δε δικαιούται σύνταξη! Σύνταξη - η οποία αποτελεί ένα είδος προνοιακής παροχής - δικαιούνται μόνο όσοι διαπιστωμένα δεν κατέχουν το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο.

Εστω πάντως και αν η Αυστραλία φαντάζει πολύ μακριά από την Ελλάδα, τα όσα συμβαίνουν εκεί αφορούν άμεσα τους Ελληνες εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στην αγορά εργασίας και με δεδομένο ότι το όπου Γης κεφάλαιο απαιτεί ίσους όρους ανταγωνισμού, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το «όραμα» της ελληνικής αστικής τάξης είναι ένα εργασιακό σύστημα όπως αυτό της Αυστραλίας...

Το καθεστώς των συντάξεων ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ομογενών της Αυστραλίας που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα. Σήμερα, αν κάποιοι δικαιούνται το προνοιακό αυτό επίδομα που λέγεται σύνταξη και έρθει στην Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, η αυστραλιανή κυβέρνηση του το αφαιρεί. Επίσης, αν κάποιος ομογενής παίρνει σύνταξη και... αποκαλυφθεί ότι έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα, του κόβεται και πάλι η σύνταξη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η ελληνική και αυστραλιανή κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στη συμφωνία υπογραφής της δυνατότητας μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, κάτι που, όπως είπε, αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αυστραλία.

Κατά τα άλλα, στις συναντήσεις με Αυστραλούς πολιτικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομίας συζήτησε το θέμα της εμπορικής αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων (μέσω της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών αγώνων), με σκοπό βέβαια την προσέλκυση τουρισμού και χρημάτων... Το δικαίωμα άθλησης των εργαζομένων, σε μια τέτοια προοπτική, μένει βέβαια στα αζήτητα. Το θέμα είναι η δημιουργία όρων εκμετάλλευσης κάθε δυνατότητας αξιοποίησης, με κεφαλαιοκρατικούς όρους εννοείται.

Συζητήθηκε επίσης η προοπτική της απ' ευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Αυστραλία, κάτι που ο υπουργός συνέδεσε με την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και τη μετατροπή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε «κομβικό» αεροδρόμιο που θα συνδέει την Ελλάδα με περιοχές της Ασίας, της Αυστραλίας κλπ. Αφού πρώτα διέλυσαν την «Ολυμπιακή», τώρα αναζητούν λύσεις για να προωθήσουν την «εξωστρέφεια» του ελληνικού κεφαλαίου. Στο επίπεδο των επιχειρηματικών επαφών, συμφωνήθηκε η προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου σε μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και για τον πετρελαιαγωγό «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ