Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Αγωνιστική αντίδραση για το καρκινογόνο πετ - κοκ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Εκτός από την καύση του πετ κοκ, και άλλες βιομηχανίες (φωτ.) ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα της Θεσσαλίας με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων
Εκτός από την καύση του πετ κοκ, και άλλες βιομηχανίες (φωτ.) ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα της Θεσσαλίας με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι φορείς και οι κάτοικοι της Λάρισας στην κυβερνητική απόφαση να προωθηθεί η γενίκευση της χρήσης του ρυπογόνου και καρκινογόνου υλικού καύσης, πετ - κοκ από βιομηχανίες του νομού κι όλης της Θεσσαλίας.

Σήμερα Τρίτη, 17 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιείται νέα σύσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή Φορέων, ενώ για την Παρασκευή, 20 Απρίλη, έχει προγραμματιστεί λαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας, στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

Παράλληλα, το ΚΚΕ, για μια ακόμη φορά, φέρνει το θέμα στη Βουλή, με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανανέωση της άδειας καύσης του πετ - κοκ στη βιομηχανία κεραμοποιίας «ΤΕΡΡΑ». Ειδικότερα σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής, ζητούν να μάθουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν είναι διατεθειμένος να προστατέψει τους κατοίκους και το περιβάλλον από τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση του πετ - κοκ.

Η κυβέρνηση, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, επιμένει στην προκλητική απόφασή της και ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, «δεν ακούει τίποτα», όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του μετά από συνάντηση με κυβερνητικό βουλευτή της Λάρισας, με τις οποίες προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα και να καθησυχάσει - αν όχι να «αποκοιμίσει» - τους Λαρισαίους, κάνοντας λόγο για ελέγχους που γίνονται και θα ενταθούν και για μέτρα προστασίας που θα ληφθούν.

Απάντηση στους ισχυρισμούς του Γ. Σουφλιά δίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), επισημαίνοντας ότι ο υπουργός κρύβει πως οι επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, (σ.σ. «TERRA AE»), δεν εφάρμοσε δέκα βασικούς περιβαλλοντικούς όρους και οκτώ όροι εφαρμόζονταν σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Και το ΕΚΛ συνεχίζει: Ολα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το πετ - κοκ είναι ένα ρυπογόνο και επικίνδυνο υλικό, φτηνό, όμως και υπηρετεί μόνο τα κέρδη των βιομηχάνων. Δεν είναι ένας απλός άνθρακας, αλλά κατάλοιπο της επεξεργασίας του πετρελαίου. Η καύση του εκπέμπει διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του αζώτου κ.ά. που είναι πολύ επιβαρυντικά για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και απελευθερώνει πολυακόρεστους αρωματικούς υδρογονάνθρακες, βαρέα μέταλλα, όπως νικέλιο, βανάδιο κ.ά. που είναι και καρκινογόνα.

Πιστεύουμε - καταλήγει το ΕΚΛ - ότι πρέπει να αντιδράσουμε σήμερα, γιατί η γενίκευση της καύσης του πετ - κοκ θα μετατρέψει το νομό μας στον πιο μολυσμένο της χώρας. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Λάρισας να στηρίξει όλες τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Φορέων, για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων στο νομό μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ