Τρίτη 17 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αναγκαία η αντισεισμική θωράκιση

Το ετοιμόρροπο και ακατάλληλο σχολείο του Δήμου Θέρμου επισκέφτηκε, στο πλαίσιο περιοδείας, η αντιπροσωπεία της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ
Το ετοιμόρροπο και ακατάλληλο σχολείο του Δήμου Θέρμου επισκέφτηκε, στο πλαίσιο περιοδείας, η αντιπροσωπεία της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ
Η ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και όλης της χώρας, τονίστηκε στην περιοδεία που πραγματοποίησε σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων και ο έλεγχος υλοποίησής τους πρέπει να είναι υπόθεση των εργαζομένων και του λαού.

Ο Π. Κοσιώνης επισκέφθηκε τα Δημοτικά Διαμερίσματα Γαβαλού και Κάτω Μακρινού, του Δήμου Μακρυνείας, καθώς και το Δήμο Θέρμου. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Τριχωνίδα, όπου ήταν και το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας. Από τη συνάντηση με τους κατοίκους αναδείχτηκε η εύλογη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και με την αποφυγή - ελαχιστοποίηση των κινδύνων από το ενδεχόμενο μιας νέας σεισμικής δραστηριότητας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη λήψη μέτρων, δεδομένου ότι η περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και ευρύτερα η χώρα μας είναι από τις πιο σεισμογενείς της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως, σύμφωνα με έρευνες, τα έξοδα των αποζημιώσεων θα ήταν λιγότερα εάν εφαρμόζονταν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Ενδεικτικό παράδειγμα της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων - τόνισε - αποτελεί το Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Μακρινού, που παρ' όλο που είχε υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στο σεισμό του 1975, μόλις πριν από δυο χρόνια διεξάχθηκε τυπικός έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων! Χαρακτηριστικό είναι πως στο δήμο αυτό από τις 112 αιτήσεις των κατοίκων ελέγχθηκαν, έως τώρα, μόνο 55. Από τις κατοικίες αυτές, οι 32 είναι μη κατοικήσιμες, αλλά επισκευάσιμες. Μάλιστα, η κατάσταση στο Γυμνάσιο - Λύκειο Θέρμου κυριολεκτικά θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, αφού και οι 14 αίθουσες του κτιρίου έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Αξίζει να τονίσουμε πως από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς οι μαθητές βρίσκονταν σε διακοπές.

Τα παραπάνω επιτάσσουν την ανάγκη άμεσης καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από το κράτος, αλλά και έργων αντισεισμικής θωράκισης υποδομών και εγκαταστάσεων που θα προστατεύουν τις περιουσίες και τη ζωή των κατοίκων και θα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, χωρίς, ευτυχώς, να προκαλεί ζημιές. Ειδικότερα χτες έγινε ένας νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ στις 7.40' το πρωί, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο δυτικά της Αμαλιάδας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ