Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Εξαιρέθηκε απ' το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με απόφαση του ΕΛΓΑ εξαιρέθηκε από το «Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας» ο νομός Μαγνησίας, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους δεντροκαλλιεργητές. Το θέμα έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας. Σημειώνουν στην Ερώτηση:

«Ανάστατοι είναι οι δεντροκαλλιεργητές - ιδιαίτερα οι μηλοπαραγωγοί - από την αυθαίρετη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση του ΕΛΓΑ να εξαιρέσει το Νομό Μαγνησίας από το "Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας". Και αυτό όταν είναι γνωστότατο στο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ ότι δεν υπάρχει χρονιά που να μην πάθει καταστροφή η παραγωγή των μήλων καθώς και άλλων προϊόντων από το χαλάζι, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ολική.

Υπάρχουν επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αλλά και του ΕΛΓΑ ότι θα προστατευτεί η παραγωγή του μήλου από το χαλάζι με το σύστημα της εγκατάστασης "γεννητριών εδάφους" που λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι το καταλληλότερο σύστημα προστασίας.

Παρά, λοιπόν, τις δεσμεύσεις Υπουργού και Προέδρου του ΕΛΓΑ, ο Νομός Μαγνησίας βγήκε εκτός προγράμματος προστασίας από χαλαζοπτώσεις. Η δυναμική παραγωγή του μήλου Ζαγοράς, και όχι μόνο, παραμένει εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Η ζωή και το μέλλον των μηλοπαραγωγών θα συνεχίσει να είναι αβέβαια, εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης για την τύχη της παραγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Με ποιο κριτήριο βγήκε εκτός προγράμματος χαλαζικής προστασίας ο Νομός Μαγνησίας;
  • Γιατί δεν υλοποιήθηκαν έως τώρα οι δεσμεύσεις του υπουργού και του προέδρου του ΕΛΓΑ για εγκατάσταση "γεννητριών εδάφους" που κρίνεται σαν το καταλληλότερο μέσο για την προστασία της περιοχής;
  • Ποιος σχεδιασμός υπάρχει και τι μέτρα θα πάρει το υπουργείου για την προστασία των μηλοπαραγωγών της Ζαγοράς, και όχι μόνο, από τις χαλαζοπτώσεις;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ