Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μέσο ... γεωπολιτικής αναβάθμισης

Ημερίδες και εκδηλώσεις για τα ζητήματα ενέργειας

Η ανάγκη για ενέργεια φτηνή για το λαό και σε επάρκεια μετατρέπεται σε ζήτημα γεωστρατηγικής κυριαρχίας και οικονομικής επιβολής, με μόνους κερδισμένους το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, ενώ οι κινήσεις επίλυσης του ενεργειακού ζητήματος με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου οδηγούν σε αντίστοιχες επιλογές και προτεραιότητες. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη χτεσινή ημερίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με την «Απογευματινή» με θέμα τα ...«Φωτοβολταϊκά Πάρκα», όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης τόνισε ότι κεντρικός στόχος της ενεργειακής διπλωματίας της χώρας είναι «η μετεξέλιξη της Ελλάδας από χώρα κατανάλωσης σε χώρα παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας». Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά, θωρακίζεται αμυντικά και ενισχύεται οικονομικά.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι αρχές της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι το τρίπτυχο: Εναλλακτικές μορφές ενέργειας (ΑΠΕ), πηγές και δρόμοι μεταφοράς. Πρόκειται για αρχές που συμπίπτουν και με τις θέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να αποδυναμώσουν την ισχύ της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας ειδικά στην ΕΕ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τ. Ρις, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, μιλώντας επίσης χτες, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε ότι πάγια θέση των ΗΠΑ είναι η ...διαφοροποίηση των πηγών και οδών ενεργειακού εφοδιασμού. Υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει λίγους προμηθευτές και έχει συμφέρον να αποκτήσει περισσότερους, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ, μέσω και του αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας-Ιταλίας.

Αυτές τις αντιθέσεις ελπίζει να ...γεφυρώσει η κυβέρνηση αναβαθμίζοντας τη συνεργασία της και με τη Ρωσία μέσω του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όχι για να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά τις επιχειρηματικές προσδοκίες των ντόπιων ενεργειακών ομίλων, που ήδη έχουν παραδοθεί στις πολυεθνικές της ενέργειας. Μόνο που σε αυτό το «παιχνίδι», το επικίνδυνο και βαθιά αντιδραστικό, δεν «παίζει» μόνη της.

Εξάλλου, και στο εσωτερικό πεδίο οι ενεργειακές μπίζνες, που αναδύονται ως νέα «ευκαιρία» για τους πολλούς, θα γεμίσουν τις τσέπες των λίγων. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, μιας μορφής ενέργειας που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτεί περισσότερα από όσα προσφέρει, πληθαίνουν εκείνοι που με ένα «χωραφάκι» ελπίζουν να πιάσουν την «καλή», αγνοώντας ότι οι παχυλές επιδοτήσεις στις τιμές (0,45 ευρώ ανά Kwh) καθορίστηκαν για τους μεγάλους παίκτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα του ΕΒΕΑ αναγκάστηκε να προειδοποιήσει με τον τρόπο του: «Δεν είναι επενδύσεις ευκαιρίας και εύκολου κέρδους, Υπάρχουν πολλά που οφείλουν να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι». Πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής από φωτοβολταϊκά έχουν ξεπεράσει τα 460 MW, κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν και υπενθύμισε την παροχή σημαντικών οικονομικών κινήτρων.

Αυτά έχουν υπόψη τους και οι ενεργειακοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Τ. Αθανασόπουλος, είπε ότι αναζητά εταίρους με σκοπό την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών «μεγάλης κλίμακας παραγωγής», καθώς διαθέτει μεγάλες εκτάσεις που διασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Παπουτσής υπερθεμάτισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκλείει τα φωτοβολταϊκά από τον αστικό ιστό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ