Κυριακή 29 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τίποτα δεν πάει χαμένο...

Δύο μεγάλες συναυλίες - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο διοργανώνουν σε Θεσσαλονίκη (αύριο) και Αθήνα (7/5) η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Επίσης, ημερίδα - έκθεση φωτογραφίας στις 2/5, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

«Δεν τον έζησα, δεν πρόλαβα. Μου έμαθαν να ακούω ποιοτική μουσική, αληθινή. Τραγούδια με στίχους όμορφους, που να μιλάνε για την αγάπη, τη ζωή, τον κόπο, τη θυσία. Αυτός είναι ο μεγάλος Μάνος Λοΐζος. Ζει και αφιερώνει τραγούδια. Στέλνει στιχάκια από ψηλά. Οσο ακούμε Λοΐζο, ακούμε αληθινή μουσική. Υποκλίνομαι...» (Κωνσταντίνος). Τα παραπάνω λόγια είναι ένα μέρος από τα κείμενα νέων ανθρώπων, που δημοσιεύονται σε διάφορα sites στο Διαδίκτυο για τον Μάνο Λοΐζο. Λόγια αγάπης, σεβασμού, συντροφικότητας, σημερινών νέων για τον δημιουργό, που τον γνώρισαν μέσα από τα τραγούδια του, πολλά χρόνια μετά το φευγιό του... Το εκπληκτικό είναι ότι όσο περνά ο καιρός, όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον πρόωρο θάνατό του - πριν από 25 χρόνια - η αξία της δημιουργίας του Μάνου Λοΐζου, αντί να μειώνεται, γίνεται ολοένα και περισσότερο ανεκτίμητη. Τα τραγούδια του τραγουδιούνται με απίστευτο ενθουσιασμό, πάθος, αγάπη, αποκτούν ολοένα και περισσότερους φίλους, τα μοιράζονται και τα ξαναμοιράζονται γενιές ολόκληρες...

Δύο συναυλίες και ημερίδα

Στον αξέχαστο δημιουργό, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη γέννηση του, είναι αφιερωμένες οι δύο μεγάλες συναυλίες, με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο», που διοργανώνουν σε Θεσσαλονίκη (αύριο) και Αθήνα (7/5) η «Εντός ΕΠΕ», η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, καθώς και η ημερίδα και έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (2/5), στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Στις συναυλίες θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Χρήστος Θηβαίος και η Μελίνα Κανά. Στην αυριανή συναυλία της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στο «Παλαί ντε Σπορ» (9.30 μ.μ.), θα συμμετέχει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ σ' αυτήν της Αθήνας (7/5, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) θα συμμετέχει ο Λάκης Λαζόπουλος. Ενορχηστρωτής και μαέστρος είναι ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης.


Πέντε από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές, πέντε ξεχωριστές φωνές, θα ερμηνεύσουν τραγούδια του, με το δικό τους τρόπο, τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του μεγάλου, ανήσυχου δημιουργού, που συνάμα υπήρξε ένας συνειδητοποιημένος πολίτης, τοποθετώντας πάντα τη δουλιά του απέναντι στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής του. Παίρνοντας θέση, με το τραγούδι και τη ζωή του, απέναντι στο φασισμό, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στην αδικία, στον κοινωνικό ρατσισμό. Αλλοτε ρομαντικός και μελαγχολικός, άλλοτε βαθιά αγωνιστικός, ενσαρκώνει το πρότυπο του δημιουργού με ευαισθησίες σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, τον έρωτα, τη φιλία, αλλά και την ανάγκη για δικαιοσύνη, για ένα μέλλον καλύτερο. Η ανάμνηση της χαρισματικής αυτής προσωπικότητας, αλλά κυρίως τα τραγούδια του, έχουν βάλει το στίγμα τους στο ελληνικό τραγούδι.

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου ( 22/10/1937) και 25 από τον τόσο πρόωρο χαμό του (17/9/82), που άφησε το ελληνικό τραγούδι κατά πολύ φτωχότερο. Ο χρόνος, έχοντας τη δική του αμείλικτη ετυμηγορία, αποφάσισε στην περίπτωσή του να κόψει το νήμα της ζωής νωρίς, στα 45 του χρόνια. Η απώλεια πικρή. Είχε πολλά, πάρα πολλά ακόμα να δώσει... Μοναδική παρηγοριά τα ακριβά τραγούδια του, μόνιμοι σύντροφοι των δικών μας ονείρων, των δικών μας οραμάτων, των δικών μας προσδοκιών. Για να μας θυμίζουν με δικό τους τρόπο, την ευθύνη που έχουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Τα αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου δεν έπαψαν ποτέ να συγκινούν, να εμπνέουν και να «ντύνουν» την καθημερινότητά μας, τις πιο τρυφερές, αλλά και τις πιο δύσκολες στιγμές μας. Ο ίδιος έχει τη δική του θέση βαθιά στη μνήμη μας, στην καρδιά μας. Πάντα γελαστός και νέος, προσιτός, ευαίσθητος, σύντροφος, φίλος. «Τον γνώρισα μέσα από την τρυφερότητά του», αναφέρει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. «Χρόνια τώρα, υπάρχει μέσα μας και λάμπει. Ο Μάνος αναζητούσε συνεχώς το καινούριο. Τα τραγούδια του σήμερα ακούγονται αυριανά, ενώ τα σημερινά τραγούδια ακούγονται χθεσινά. Ηταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος, παρών στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Ηταν και συνδικαλιστής. Ως ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας, πάλευε για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών».

Σ' ακολουθώ...

Είκοσι πέντε χρόνια αφότου σίγησε οριστικά το πιάνο του Μάνου Λοΐζου, το πλούσιο έργο του, αλλά και το ήθος της χαρισματικής αυτής προσωπικότητας παραμένει ολοζώντανο και δείχνει το δρόμο για ένα «άλλο τραγούδι», για έναν άλλο πολιτισμό. Κι αυτό μας αφορά όλους. Δανειζόμενοι τον τίτλο ενός αγαπημένου του τραγουδιού (σε στίχους Μανώλη Ρασούλη), δύο στενοί συνεργάτες του και νεότεροι ερμηνευτές δηλώνουν πως «Τίποτα δεν πάει χαμένο» και παρουσιάζουν τα πιο αγαπημένα τραγούδια του. Ο Χρήστος Θηβαίος, η Μελίνα Κανά και ο Μανώλης Λιδάκης, αν και δε συνεργάστηκαν ποτέ με τον Μάνο Λοΐζο, το έργο του τους συνόδεψε από τα πρώτα βήματά τους και τα τραγούδια του πάντα βρίσκουν τη θέση τους στις συναυλίες τους. Στις συναυλίες θα έχουμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε να βάζουν τη δική τους πινελιά σε τραγούδια, όπως «Το παλιό ρολόι», «Η μέρα εκείνη δε θ' αργήσει», «Εχω έναν καφενέ», «Οταν βλέπετε να κλαίω», «Δε θα ξαναγαπήσω», «Με φουρτουνιάζει ο έρωτας» και πολλά άλλα.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Μαρία Φαραντούρη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικά το Μάνο Λοΐζο και να σφραγίσουν με τις ερμηνείες τους ένα σημαντικό μέρος του έργου του. Ο πρώτος μέσα από τους κύκλους «Τα τραγούδια του δρόμου», «Για μια μέρα ζωής» κ.ά., η δεύτερη ανεπανάληπτα μέσα από τα «Νέγρικα». Μαζί με τους υπόλοιπους ερμηνευτές θα θυμηθούν αυτά τα τραγούδια, προσεγγίζοντάς τα εκ νέου, από το «Σ' Ακολουθώ» και το «Τσε Γκεβάρα» μέχρι το «Αχ Χελιδόνι μου», το «Γέρο νέγρο Τζιμ», τον «Τρίτο Παγκόσμιο» και το «Μη με ρωτάς». Ο Λάκης Λαζόπουλος, στη συναυλία της Αθήνας, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο και το γνωστό χιούμορ του, θα ερμηνεύσει τραγούδια, όπως «Ο Κουταλιανός» και στιγμές από το τρυφερό «Κάτω από ένα κουνουπίδι». Ενα μεγάλο μέρος των συναυλιών θα φέρει κοντά όλους, όσοι συμμετέχουν, ώστε σαν χορωδία να τιμήσουν τον άνθρωπο που έπαιξε τόσο καθοριστικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε καλό τραγούδι και να θυμίσουν πως, όσο δύσκολα και αν φαίνονται τα πράγματα, τίποτα δεν πάει χαμένο...

Τα εισιτήρια για την αυριανή συναυλία στο «Παλαί ντε Σπορ» κοστίζουν 17 ευρώ προπώληση και 20 ευρώ από τα ταμεία του σταδίου. Προπώληση από: Δισκοπωλεία Πάτσης, «Metropolis», εκδοτήρια Δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Αριστοτέλους). Εισιτήρια για τη συναυλία της Αθήνας (7/5) προπωλούνται προς 15 ευρώ στα δισκοπωλεία «Metropolis», ηλεκτρονικά στο www.ticketshop.gr και τηλεφωνικά στο 210 2005050. Τη μέρα της συναυλίας, 7 Μάη, θα πωλούνται στα ταμεία του Σταδίου προς 20 ευρώ.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ