Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Δυο βδομάδες η μέση διάρκεια των διακοπών

Ολο και πιο ακριβό το κόστος των διακοπών

Οι περισσότεροι Ελληνες ξοδεύουν για τις διακοπές τους περισσότερα από 900 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της «Κάπα Ρισέρτς» στο πλαίσιο της έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα», για την τουριστική συμπεριφορά των Ελλήνων. Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη βελτίωσης του εισοδήματος ή ως σαφής ένδειξη της αύξησης του κόστους των διακοπών; Και μάλλον για το δεύτερο πρόκειται, εάν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία και από ανάλογες έρευνες των προηγούμενων χρόνων καθώς και η... πραγματικότητα που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Εξάλλου, παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό που διαμένει σταθερά σε εξοχικές κατοικίες (32,8%), ενώ δεύτερη επιλογή είναι τα ξενοδοχεία (29,4%), παρ' όλο που παρατηρείται αύξηση του σχετικού ποσοστού.

Από την έρευνα προκύπτει ότι 9 στους 10 έκαναν κάποιο ταξίδι αναψυχής το 2006, ενώ μέχρι πέρσι που η ερώτηση ήταν αν έκαναν διακοπές, 3 στους 10 απαντούσαν αρνητικά. Το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι φέτος θα κάνουν πιο οικονομικές και μικρότερης διάρκειας διακοπές, μειώθηκε στο 25% από 31,7% αλλά δεν εξετάζεται ο λόγος, όπως στις προηγούμενες έρευνες, όπου κυριαρχούσε η οικονομική δυστοκία σε συνδυασμό με την εκτίμηση για υψηλές τιμές των καταλυμάτων. Ενα πρόσθετο στοιχείο που πρέπει να αποδοθεί στην οικονομική δυστοκία είναι ότι προβλέπεται μείωση των ταξιδιών στο εξωτερικό. Το 39,8% των ερωτηθέντων δαπανούν έως 900 ευρώ για τις διακοπές, το 56,1% άνω των 900 ευρώ και το 19,1% άνω των 1.500 ευρώ.

Ο μέσος όρος διάρκειας των καλοκαιρινών διακοπών είναι οι 2 βδομάδες. Το 17,4% κάνει διακοπές 10 ημερών. Ποσοστό 25,6% ξεπερνά το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ