Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επικυρώθηκε η σύμβαση από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Καταψηφίζοντας τη συμφωνία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν.Γκατζής τόνισε ότι και από αυτό το έργο θα ωφεληθούν τα γνωστά πιράνχας του δημόσιου πλούτου και όχι οι εργαζόμενοι

Νόμος του ελληνικού κράτους, είναι από χτες η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες η επικύρωσή της στη Βουλή. Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκαν οι βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Τη σύμβαση καταψήφισε το ΚΚΕ, με τον εισηγητή του Νίκο Γκατζή να τονίζει ότι πρόκειται για έργο που θα αποφέρει οφέλη αποκλειστικά στις κατασκευαστικές εταιρείες και τις εταιρείες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Τοποθετούμενος ο Νίκος Γκατζής ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ «κριτήριο αποτελούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι, κάτω από τους οποίους το συγκεκριμένο έργο και κάθε μεγάλο έργο υποδομής μπορεί να συμβάλλει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση επίλυσης των λαϊκών αναγκών», «την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας». Διευκρίνισε, βέβαια, ότι«δεν παραγνωρίζουμε την αυτονόητη σημασία δημιουργίας εναλλακτικών δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στην ουσία των αντιρρήσεων του ΚΚΕ, ο εισηγητής του τόνισε ότι από το έργο θα ωφεληθούν «τα γνωστά πιράνχας του δημόσιου πλούτου. Οχι, πάντως, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου», αν και «αυτοί θα σηκώσουν το βάρος αποπληρωμής του κόστους συμμετοχής της χώρας στην υποδομή του έργου του οποίου η δαπάνη είναι μεγάλο ερώτημα». Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «τα 25.000.000 ευρώ ή και παραπάνω που υπολογίζει η κυβέρνηση να εισπράττει ετησίως είναι ελάχιστα μπροστά στην απώλεια εσόδων του κράτους από τις φορολογικές απαλλαγές της κοινοπραξίας και των κατασκευαστικών εταιρειών». Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από το έργο, μιλώντας για «αλλαγές στη ζωή και τη δράση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, επιβαρύνσεις στο φυσικό περιβάλλον και στο θαλάσσιο οικοσύστημα». Τη σύμβαση καταψήφισε και η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ