Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Ενισχύεται η συγκέντρωση κεφαλαίων και κερδών

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, από τις 1.433 μεγάλες (ΑΕ και ΕΠΕ) επιχειρήσεις του κλάδου, οι 5 πιο κερδοφόρες μοιράστηκαν μεταξύ τους το 45,2% των συνολικών κερδών

Η συγκέντρωση κεφαλαίων και κερδών στον κλάδο τροφίμων - ποτών καλά κρατεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που περιλαμβάνονται στην έκθεση - επισκόπηση για τον κλάδο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, από 1.433 ΑΕ και ΕΠΕ η πρώτη σε πωλήσεις εταιρεία πραγματοποιεί το 6,2% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, οι πέντε πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατέχουν το 45,2% των συνολικών καθαρών κερδών των κερδοφόρων επιχειρήσεων και μόλις εννέα επιχειρήσεις κατέχουν το 30% των συνολικών εσόδων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για το 2004, ο κύκλος εργασιών του κλάδου φτάνει στα 10,2 δισ. ευρώ με τα μεικτά κέρδη να αυξάνονται κατά 2,9% και τα καθαρά κατά 2,6%. Ακόμη, εκτιμάται πως το 2006 η άνοδος των τιμών στον κλάδο των τροφίμων - ποτών ήταν της τάξης του 6,4% έναντι 5,8% της αύξησης των τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Με βάση τη σχετική ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ για το 2006, ο κλάδος τρόφιμα - ποτά αποτελεί το 25% του κύκλου εργασιών της μεταποίησης και το 20% του συνόλου των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικό για τη διάρθρωση του κλάδου είναι το ότι από εννέα υποκλάδους στους τέσσερις - «φρούτα και λαχανικά», «γαλακτοκομικά προϊόντα», «αρτοσκευάσματα, σνακ, ζαχαρώδη, ζυμαρικά» και «ποτά» - δραστηριοποιείται το 66% των επιχειρήσεων και πραγματοποιείται το 69% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου. Τα δε κέρδη στους υποκλάδους αυτούς φτάνουν να καταγράφουν ποσοστά αυξήσεων μέχρι και 54,8% (συγκεκριμένα, στα γαλακτοκομικά) σύμφωνα με στοιχεία του 2004, όταν την ίδια χρονιά τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,54%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΙΟΒΕ θεωρεί ως μία από τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της κερδοφορίας της βιομηχανίας του κλάδου την προώθηση των αντιαγροτικών μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει η ΕΕ, με στόχο την παραπέρα συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος των πρώτων υλών για τη βιομηχανία τροφίμων - ποτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ