Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Υποταγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Ξεκινά με την ενοικίαση εκ μέρους του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» 40 κρεβατιών και 3 χειρουργικών κρεβατιών απ' το «Ερρίκος Ντυνάν», που έρχεται να συμπληρώσει τη συμφωνία για την ενοικίαση των 30 κρεβατιών ΜΕΘ

Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με την επέκταση της υποταγής των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 3527/2007 (ΦΕΚ 25Α) για την «κύρωση συμβάσεων υπέρ νομικών προσώπων εποπτευομένων από το υπουργείο Υγείας».

Ο παραπάνω νόμος επεξέτεινε τη δυνατότητα «συνεργασίας νοσοκομείων του ΕΣΥ με ΝΠΙΔ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών, που προέβλεπε ο νόμος 3370/2005 (άρθρο 33). Ετσι, ο τέως υπουργός Υγείας και νυν δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, εξέδωσε την Υ4α/85958/2005 απόφαση (ΦΕΚ 1202Β), με την οποία εγκρίθηκε η συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και του «Ερρίκος Ντυνάν» «για νοσηλεία ασθενών του πρώτου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του δεύτερου» κάνοντας χρήση 30 κρεβατιών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ στην επιλογή αυτή είχε και την πλήρη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ όταν - βλέπε και πρακτικά της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής (16.6.2005) - ο τότε υπεύθυνος του τομέα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ε. Βενιζέλος, τάχτηκε υπέρ της συμφωνίας με το αιτιολογικό της έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ. Την τελευταία δεκαπενταετία είναι μονίμως κλειστά τουλάχιστον 125 κρεβάτια ΜΕΘ λόγω της άρνησης των κυβερνήσεων να κάνουν μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα και οι λειτουργούσες ΜΕΘ να λειτουργούν με επικινδυνότητα λόγω πλημμελούς κάλυψης.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Με το νόμο 3527/2007 θεσμοθετήθηκε (8ο άρθρο) η δυνατότητα «επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και νοσοκομείων ΝΠΙΔ κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων νοσηλευτικών ιδρυμάτων». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει απόφαση για την επέκταση της «συνεργασίας» με την ενοικίαση και πάλι 40 κρεβατιών και 3 χειρουργικών κρεβατιών του «Ερρίκος Ντυνάν» στον «Ερυθρό Σταυρό». Για τη «διευκόλυνση» της κυβέρνησης υπήρξαν - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - και οι σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο του νοσοκομείου του «Ερυθρού Σταυρού» όσο και του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η νέα ρύθμιση οδηγεί στη ροή ζεστού χρήματος στο «Ερρίκος Ντυνάν» απ' το Νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού», το οποίο στη συνέχεια θα αναζητήσει τα χρήματα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση αυτή έγινε γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν την καταβολή των χρημάτων για τα νοσήλια και - όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (4.1.2007) - το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ερυθρού Σταυρού» αποφάσισε, λόγω χρεών, την ακύρωση της σύμβασης για τα κρεβάτια της ΜΕΘ, αδιαφορώντας αν ήταν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

Ζητούν προσλήψεις

Με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του «Ερυθρού Σταυρού» καθώς στο νοσοκομείο είναι κενές τουλάχιστον 250 οργανικές θέσεις. Ειδικότερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν ζητήσει να κλείσουν τέσσερα κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) που υποβοηθούν τη λειτουργία των δέκα κρεβατιών ΜΕΘ.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ