Κυριακή 29 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Στο πλευρό του λιβανέζικου λαού

Στο πρόσωπο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τιμήθηκε το Κόμμα για τη δράση του υπέρ της λιβανέζικης αντίστασης

Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου
Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου
Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ.--

Ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η επίσκεψη (που ξεκίνησε την Πέμπτη) στο Λίβανο αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από επίσημη πρόσκληση του προέδρου του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε, επίσης, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Η αντιπροσωπεία είχε σειρά συναντήσεων με πολιτικές δυνάμεις, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον Κχαλέντ Χαντάτα, ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ που την υποδέχτηκε, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και είχε πλήθος επαφών με φορείς ιδιαίτερα στο νότο της χώρας, που δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα από την ιμπεριαλιστική εισβολή του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.

Τις μέρες της επίσκεψης η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, με το στρατό να έχει βγει στο δρόμο, καθώς εντοπίστηκαν τα πτώματα 2 νεαρών Δρούζων, της παράταξης του Ουαλίντ Τζουμπλάντ, η οποία φέρεται αναμεμειγμένη στις δολοφονίες 3 σιιτών φοιτητών, πριν από λίγους μήνες. Και έτσι υπήρχε ο φόβος ενεργειών εκδίκησης. Ολες οι πλευρές έκαναν έκκληση για ηρεμία, καθώς τέτοια περιστατικά συχνά οδηγούν σε ένταση της ενδολιβανικής αντιπαράθεσης, η οποία παλιότερα είχε καταλήξει σε αιματηρό εμφύλιο.

Ευχαριστίες από το Λιβανέζικο Κοινοβούλιο

Ο Ναμπίχ Μπέρι, την Παρασκευή, εξέφρασε εκ μέρους του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου τις ευχαριστίες για τη στάση που τήρησε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής, και για τις διαμαρτυρίες και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, και για την κίνηση να επισκεφτεί αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, την περίοδο των βομβαρδισμών, τη χώρα του.

Υπογράμμισε ότι κανείς δε φανταζόταν, στην έναρξη της ισραηλινής εισβολής, ότι θα μπορούσε ο λιβανέζικος λαός και οι μαχητές του να νικήσουν έναν τόσο ισχυρό εισβολέα. Επισήμανε ακόμα ότι αποτελεί νίκη κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, που υποστήριξαν την εισβολή. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η τωρινή όξυνση της πολιτικής κατάστασης στο Λίβανο οφείλεται, σαφώς, σε «δάκτυλο» ισραηλινό και αμερικανικό, εκτιμώντας πως η πρόκληση μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης, τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, είναι, σε τελική ανάλυση, πολύ πιο επικίνδυνη.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η παρουσία της δύναμης του ΟΗΕ στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα συμφέρει, από μια άποψη, προκειμένου οι χιλιάδες αυτοί στρατιώτες να «γίνουν αυτόπτες μάρτυρες» της ισραηλινής τακτικής και κατοχής, εκτιμώντας ότι όσο παραμένουν στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά του Λιβάνου δε θα αποτελέσουν πρόβλημα.

Η Αλέκα Παπαρήγα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι η λιβανέζικη αντίσταση, που οδήγησε στην απόκρουση του ισραηλινού εισβολέα, είναι ένα ισχυρότατο θετικό μήνυμα για τους λαούς, το οποίο ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια του Λιβάνου και αφορά όλους τους λαούς. Εκτίμησε ότι υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία στην πρόσφατη ιστορία του Λιβάνου και της Ελλάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν δεχτεί και συμφώνησε ότι οι πλέον επικίνδυνες είναι εκείνες που στοχεύουν στην πρόκληση εσωτερικής αντιπαράθεσης, και συνήθως υποβοηθούνται και από εγχώριες πολιτικές δυνάμεις.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ γνωρίζει το αμερικανικό σχέδιο «εκδημοκρατισμού» της Μέσης Ανατολής, που υιοθετήθηκε και από ΝΑΤΟ - ΕΕ, και επιμένει ότι οι λαοί είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να καθορίζουν την τύχη της χώρας τους. Εκτίμησε ότι τα τελευταία χρόνια οι επαφές των ελληνικών κυβερνήσεων με τις αραβικές χώρες έχουν, κυρίως, οικονομικό πλαίσιο και χρησιμοποιούνται για την προώθηση των θέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, μέσα, μάλιστα, από μια προσπάθεια αξιοποίησης των εξελίξεων, που υπό πιέσεις δρομολογούνται, σε μία περιοχή, π.χ. στην Παλαιστίνη, προκειμένου να εκβιαστούν ανάλογες εξελίξεις και σε άλλη περιοχή, π.χ., στο Λίβανο. Κατέληξε, δε, ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει κάθε κίνημα αντίστασης κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ασχέτως των συγκεκριμένων διαφωνιών σε πολιτικές θέσεις που μπορεί να έχει με τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς, όπως είπε, «το ΚΚΕ δεν ταυτίζεται με καμία θρησκεία λόγω ιδεολογίας αλλά δεν ενοχοποιεί και καμία θρησκεία, πόσο μάλλον δεν μπορεί να δεχτεί τα προσχήματα περί ισλαμικού κινδύνου».

Με το Λιβανέζικο ΚΚ

Στην εγκάρδια συνάντηση της αντιπροσωπείας με το Λιβανέζικο ΚΚ, ο ΓΓ του κόμματος, Κχαλέντ Χαντάτα, τόνισε ότι αυτό παλεύει, πρώτον, για τη διατήρηση της εθνικής ενότητας της χώρας όχι με προσωρινές λύσεις αλλά μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου εθνικών και κοσμικών δυνάμεων και, δεύτερον, για την αντιμετώπιση της δυσχερέστατης οικονομικο-κοινωνικής κατάστασης, η οποία έχει χειροτερεύσει περαιτέρω από τις επιλογές της κυβέρνησης Σινιόρα. Υπογράμμισε ότι το Λιβανέζικο ΚΚ επιμένει στην αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, έτσι ώστε να αποδεσμευτεί από τα θρησκευτικά δόγματα που καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη τη σταθερότητα της χώρας, και στη θέση του ότι το ζήτημα του αφοπλισμού των λιβανέζικων οργανώσεων, όπως είναι η «Χεζμπολάχ», είναι κάτι που θα πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο αποκλειστικά και μόνο των λιβανέζικων πολιτικών δυνάμεων, αφού πρώτα απελευθερωθούν οι Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα. Σημείωσε, δε, τη διαφωνία του ΚΚ ως προς την ανάπτυξη της δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε χτες με επίσκεψη στο Νότιο Λίβανο, κοντά στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, όπου η αντιπροσωπεία είχε επαφές με τοπικούς φορείς που μετέφεραν την πείρα από τη λαϊκή αντίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ