Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό Φεστιβάλ στην Τσεχία

Στιγμιότυπο από το 6ο Ελληνικό Φεστιβάλ Γέσενικ
Στιγμιότυπο από το 6ο Ελληνικό Φεστιβάλ Γέσενικ
«Των Ελλήνων οι κοινότητες» εξακολουθούν να γράφουν ιστορία. Ειδικά οι κοινότητες των πολιτικών προσφύγων μας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω, αλλά αφήνουν και την πολιτιστική τους «σφραγίδα» στις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν εδώ και μισό αιώνα.

Στις 16 και 17 του Ιούνη πραγματοποιήθηκε το 6ο Ελληνικό Φεστιβάλ στην πόλη Γέσενικ της Τσέχικης Δημοκρατίας, το οποίο οι διοργανωτές του εκτίμησαν σαν ένα από τα καλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Το Φεστιβάλ ήταν υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Γέσενικ, ενώ συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του τα υπουργεία Πολιτισμού της Τσεχίας και της Ελλάδας.

Μέσα στο πνεύμα αδελφοσύνης μεταξύ των δύο λαών που παρέμεινε ανόθευτο παρά την τραγική ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, οι ελληνικές κοινότητες της Τσεχίας και ντόπιοι πολιτιστικοί φορείς έστησαν για δυο μέρες μια γιορτή φιλίας και αλληλεγγύης.

Στη διακήρυξή της με αφορμή το Φεστιβάλ, η Οργανωτική Επιτροπή του, με πρόεδρο τον Ηλία Τσουμαρόπουλο, κάνει ιδιαίτερη μνεία στα χορευτικά συγκροτήματα των ελληνικών κοινοτήτων της Πράγας, του Μπρνο και του Κρνοβ. Επίσης, στις τραγουδίστριες, Μάρθα και Τένα Ελευθεριάδου, τον τραγουδιστή Προύσαλη, αλλά και στις μαζορέτες του Γέσενικ και τον όμιλο Ροκ εν' Ρολ της πόλης. Συγκινητική ήταν βέβαια και η συμμετοχή των ποντιακών χορευτικών συγκροτημάτων «Γρίβας» και «Αργοναύτες», που ταξίδεψαν από το Κιλκίς ειδικά για το Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τουρνουά ποδοσφαίρου, σκακιού και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η φιλοξενία, αλλά και η βοήθεια στην ελληνική παροικία και στο Φεστιβάλ εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Γέσενικ, του δημάρχου Γίρζι Κράτκι και της νομάρχη Μιλένα Νοβότκα. Οι παραπάνω αρχές επιφύλαξαν ανάλογη υποδοχή στο δημαρχείο της πόλης, προς την ελληνική αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούσαν ο Μιχάλης Ζέρβας, πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Τσέχικη Δημοκρατία, ο πρέσβης μας στην Πράγα, Γεώργιος Λινάρδος, ο Φαίδων Ρωμανίδης, αντιδήμαρχος Κιλκίς και οι πρόεδροι των χορευτικών συγκροτημάτων «Γρίβας» και «Αργοναύτες», Θωμάς Σιόμος και Ηλίας Χαραλαμπίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ