Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μόνη διέξοδος ο αγώνας με τις ταξικές δυνάμεις

Ρεσιτάλ συμβιβασμού από την πλειοψηφία της ΠΝΟ, στη χτεσινή διαπραγμάτευση της Σύμβασης για τα τουριστικά - επιβατηγά πλοία

Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας, που κήρυξαν οι ταξικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από την περιφρούρηση της πρωτομαγιάτικης απεργίας, που κήρυξαν οι ταξικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά
Η επιτακτική ανάγκη οι ναυτεργάτες να απομονώσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στα κελεύσματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και να οργανώσουν τους αγώνες τους συσπειρωμένοι στις ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκε και χτες στη διάρκεια της διαπραγματευτικής συνάντησης της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Οι εφοπλιστές, πατώντας στην πολιτική που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και στην τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που θέτει σε κίνδυνο τα ναυτεργατικά συμφέροντα, γίνονται όλο και πιο επιθετικοί. Αξίωσαν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση για το 2007 με ποσοστό αύξησης μόλις 4,5%! Αρνήθηκαν ακόμα και το αίτημα να μην υπάρχει ναυτεργάτης που να πληρώνεται κάτω από τον κατώτερο μισθό των 620 ευρώ που καθορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς υπάρχουν ειδικότητες ναυτεργατών που πληρώνονται με 520 ευρώ το μήνα! Να σημειωθεί ότι η εφοπλιστική Ενωση έχει αξιώσει με επιστολή της προς το ΥΕΝ και την ΠΝΟ το παραπέρα πέταγμα των Ελλήνων ναυτεργατών στη στεριά, επειδή έχουν ακόμα δικαιώματα!

Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, στρώνοντας το χαλί για την όξυνση της εφοπλιστικής επιθετικότητας, από το ποσοστό αύξησης ύψους 9% που ζητούσε, «έπεσε» στο 7%! Το «παζάρι» σε βάρος των ναυτεργατών αναβλήθηκε επ' αόριστον. Τη διαδικασία αυτή κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τονίζοντας ότι οι ναυτεργάτες ήδη έστειλαν το μήνυμα με την πρωτομαγιάτικη απεργία ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.

«SEA DIAMOND»

Παράλληλα, συνεχίζεται η οργανωμένη προσπάθεια ΥΕΝ και εφοπλιστών να «πληρώσουν» οι ναυτεργάτες και το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» του εφοπλιστή Λουίζου της εταιρίας «ΛΟΥΗΣ». Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, παραδόθηκε στο εργαστήριο L3 Communications Aviation Recorder της Φλόριδα των ΗΠΑ, το λεγόμενο «μαύρο κουτί» του πλοίου για να αποκωδικοποιηθεί. Το «κουτί» συνοδεύουν ο αντεισαγγελέας Νάξου και δύο αξιωματικοί του Λιμενικού, ενώ οι πληροφορίες που άρχισαν ήδη να διοχετεύονται - οι οποίες ελέγχονται για την αξιοπιστία τους - τα «ρίχνουν» στον πλοίαρχο και σε άλλα μέλη του πληρώματος.

Να σημειωθεί πως ειδικοί είχαν επισημάνει ότι το «άνοιγμα» του κουτιού θα μπορούσε να είχε γίνει και στη χώρα μας, καθώς είναι μια απλή διαδικασία. Στο μεταξύ, ακόμα πραγματογνώμονες δεν έχουν διοριστεί, αυξάνοντας τα ερωτηματικά και, βέβαια, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία με καταθέσεις των μελών του πληρώματος από τον αξιωματικό Π. Σαλίβερο, ο οποίος επίσης ελέγχεται, καθώς υπάρχουν σε βάρος του καταγγελίες για συγκάλυψη επιβατηγών πλοίων που είχαν προβλήματα ασφάλειας.

Οσο για τη θάλασσα της Σαντορίνης, στον πάτο της οποίας βρίσκεται βουλιαγμένο το κρουαζιερόπλοιο, συνεχίζει να ρυπαίνεται από τα πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις δεξαμενές του πλοίου. Οχι μόνο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα το σχέδιο απάντλησης των καυσίμων που υποτίθεται ότι έχει εκπονήσει η εταιρεία, αλλά έχουν σταματήσει και όλες οι εργασίες απορρύπανσης!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «σύντροφος» Καμμένος... (2015-01-28 00:00:00.0)
Βλέπουν πιο καθαρά τους εχθρούς και τους φίλους (2009-06-17 00:00:00.0)
Οι δύο όψεις της ίδιας εγκληματικής πολιτικής (2008-07-01 00:00:00.0)
Ερωτήματα για τον αποκλεισμό καθοριστικών μαρτύρων (2007-05-11 00:00:00.0)
Παράλληλες ιστορίες συγκάλυψης (2007-04-18 00:00:00.0)
Να «ναυαγήσουν» τα σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών (2005-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ