Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Να «ναυαγήσουν» τα σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών

Σε κοινό αγώνα ενάντια στο συντονισμένο μπαράζ αντιλαϊκών - αντιναυτεργατικών μέτρων καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους και τους νησιώτες τα δυο ταξικά σωματεία

Πρωτοβουλία ενημέρωσης των ναυτεργατών, των εργαζομένων και των νησιωτών αναλαμβάνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μετώπου που θα δώσει απάντηση στην επίθεση εφ' όλης της ύλης που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση της ΝΔ. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές έχουν βάλει στο σημάδι κάθε ναυτεργατική κατάκτηση, μετατρέποντας την ελληνική σημαία σε «πανί ευκαιρίας», υποβαθμίζοντας παραπέρα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και δίνοντας ισχυρό πλήγμα στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τα δύο σωματεία, με ανακοίνωση που εξέδωσαν και την οποία ήδη διακινούν πλατιά με περιοδείες και εξορμήσεις, στα λιμάνια, στα βαπόρια και στα στέκια των ανέργων, σημειώνουν ότι κυβέρνηση και εφοπλιστές «προχωρούν σε συντονισμένο μπαράζ αντιναυτεργατικών μέτρων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του πλοίου, συμπιέζοντας το κόστος του πλοίου και αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων». Ενώ τονίζουν ότι το δρόμο για την επίθεση αυτή φρόντισε να ανοίξει και η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία ανέστειλε την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση με πρόσχημα μια απλή υπουργική απόφαση.

Η ΠΝΟ, καταγγέλλουν τα ταξικά σωματεία των ναυτεργατών, συμμετέχει σε παρασκηνιακές συναντήσεις με εφοπλιστές και ΥΕΝ, μεθοδεύοντας τη μείωση των ναυτεργατών από τα κρουαζιερόπλοια και την παραβίαση του ΠΔ 177/74 (καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις), ενώ και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις εφοπλιστικές Ενώσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας προσέρχεται με πλαίσιο κομμένο στα εφοπλιστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα όσα προετοιμάζονται, τα σωματεία προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των ποντοπόρων εφοπλιστών, οι οποίοι απαιτούν μέχρι και την κατάργηση των οργανικών συνθέσεων, αλλά και αυτές των ακτοπλόων για την πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Μάλιστα ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την πλήρη απελευθέρωση αρχικά των ακτοπλοϊκών γραμμών που θα έχουν ως λιμάνια αφετηρίας το Λαύριο, τη Ραφήνα, την Ελευσίνα και την Κύμη. Αυτό σημαίνει ότι οι εφοπλιστές θα καθορίζουν σύμφωνα με τις ορέξεις τους τα δρομολόγια, τις τιμές των εισιτηρίων των επιβατών, των ναύλων προϊόντων και οχημάτων και πάει λέγοντας.

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, αφού επισημαίνουν ότι «στην επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι και οι νησιώτες απαιτείται από τις εξελίξεις να συγκροτήσουν μέτωπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους», καταθέτουν το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει από κοινού με τους ναυτεργάτες και τους νησιώτες και περιλαμβάνει μέτρα ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια, στη μείωση των οργανικών συνθέσεων και τη ραγδαία υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ειδικά για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι ναυτεργάτες, εργαζόμενοι, νησιώτες, απαιτείται να εναντιωθούν στο διαλυτικό κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση τον οποίο τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ έχουν μετατρέψει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε εφοπλιστικό τσιφλίκι. Και καλούν ναυτεργάτες και νησιώτες να διεκδικήσουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού και όχι των εφοπλιστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν πίσω οι νέες αυξήσεις(2021-12-30 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η επίσχεση εργασίας(2009-01-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να δένουν πλοία και να απολύουν(2008-09-19 00:00:00.0)
Σε «πολιορκία» σήμερα ο Πειραιάς(2006-05-25 00:00:00.0)
Επίθεση σε ναυτεργάτες και νησιώτες(2003-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ